Završio volonterski projekt Saveza udruga Rojca „Graditelji zajednice Rojc“

Tijekom 2019. godine Savez udruga Rojca provodio je projekt Europskih snaga solidarnosti pod nazivom „Graditelji zajednice Rojc“. Riječ je o Erasmus+ programu koji potiče mobilnost mladih ljudi između 18 i 30 godina starosti koji su spremni volontirati ili raditi za opće dobro u projektima u kojima njihov doprinos daje konkretan rezultat te pokazuje i jača solidarnost.

Takav projekt je i „Graditelji zajednice Rojc“ putem kojeg je SUR ugostio pet europskih volontera koji su kroz vlastiti angažman u aktivnostima Dnevnog boravka Rojca, na Radio Rojcu i community art programa razvijali platformu za veću uključenost mladih u zajednici, stvarajući multikulturalnu atmosferu u Rojcu. U tom procesu, učili su, stjecali nove vještine, ali i usavršavali postojeća znanja i kompetencije. Kako bi se što prije uklopili u novu sredinu, pomagali su im mentori Damjan Benić i Martina Malić te koordinatorica volontera Andrea Budić.

Projekt je ostvaren u suradnji s partnerskim organizacijama You Net iz Bologne u Italiji, SFFERA Movement iz Nižnjeg Novgoroda u Rusiji i Armenian Open Society Youth NGO iz Yerevana u Armeniji, uz čiju je pomoć Savez ugostio volontere Polinu Komyaginu iz Rusije koja je bila na volonterskoj službi u trajanju od sedam mjeseci, Lusinu Voskanyan iz Armenije na četiri mjeseca, Deboru Lucchetti iz Italije na tri mjeseca, Alessiu Amendolu iz Italije na tri mjeseca i Vladimira Bertozzia iz Italije na dva i pol mjeseca.

Volonteri su pomagali Savezu u dizajniranju vizualnog materijala, fotografiranju i snimanju događaja u Dnevnom boravku, komunicirali su s posjetiteljima centra na info punktu u Dnevnom boravku, organizirali vlastite događaje poput Armenske večeri, Festivala suvremene ruske vizualne umjetnosti ili serije predavanja o mobilnosti umjetnika Tumbleweed, vodili vlastite projekte kao što je bio Francuski klub, sukreirali program Radio Rojca s dvije emisije „Two talking heads“ i „Voglio vivere cosi“, intervjuirali ljude iz Rojca, crtali murale i istraživali njihovu povijest na hodnicima Rojca u obliku videa i knjige, postavljali izložbe, i stekli početničko znanje hrvatskog jezika.

Volonteri su se tijekom svog boravka uživjeli u svakodnevicu Rojca i dobili uvid u važnost kojeg on predstavlja za lokalnu zajednicu. Rojc je postao mjestom u kojem su posjećivali izložbe i događanja, odlazili na predstave i koncerte, koristili sportske aktivnosti, ispijali kavu u dvorištu, družili se i upoznavali nove ljude, dok su ujedno i sami stvarali nove sadržaje doprinoseći njegovoj raznovrsnosti i bogatstvu.

Prošle godine, Savez udruga Rojca, započeo je i s provedbom drugog volonterskog projekta Europskih snaga solidarnosti pod nazivom „Solidarity movers of Rojc“ putem kojeg će ugostiti deset mladih volontera iz raznih europskih država do kraja 2021. godine.

Pin It on Pinterest