ZAPOČELA PROMOCIJA STRUKOVNIH ZANIMANJA U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU KROZ BOGAT PROGRAM HISTRIA – KULINARSKIH RADIONICA

Pula- Histria – kulinarske radionice svečano su otvorene jučer na gradskoj tržnici u Puli.  Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula kao nositelj projekta KLIK Pula – Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma i HGK – Županijska komora Pula kao partner osmislili su bogat program kulinarskih radionica s ciljem promocije strukovnih zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu.

Radionice su svečano otvorile ravnateljica ŠTUT-a Pula Orhideja Petković  i predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić.  Petković je naglasila kako su glavne aktivnosti projekta usmjerene na uspostavu i razvoj Regionalnog centra kompetentnosti KLIK Pula kroz usavršavanje nastavnika strukovnih predmeta i uvođenje moderniziranih programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja u ugostiteljstvu. Pritom je intencija uspostaviti obrazovni proces temeljen na zahtjevima poslodavaca te premostiti jaza između rezultata sustava obrazovanja i stvarnih potreba tržišta rada.

Jasna Jaklin Majetić istaknula je važnost povezivanja gospodarstva i obrazovanja, ističući pritom kvalitetnu i funkcionalnu suradnju sa Školom za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula. „Želja nam je imati kvalitetne mlade ljude koji će biti motivirani za svoje zanimanje. Zahvaljujući ovom projektu naš centar kompetencija dat će im mogućnost da na najmoderniji način i uz vrhunsku tehnologiju uče za svoje važno i vrijedno zanimanje. S druge strane, svi naši gospodarski subjekti koji će željeti razvijati  veću razinu gastro usluge, usluživanja i nekih drugih vještina, moći će upućivati svoje zaposlenike na dodatna  usavršavanja i specijalizacije kako bi postigli veću kvalitetu i konkurentnost na tržištu te veću motivaciju zaposlenika“ rekla je Jaklin Majetić.

Radionice se održavaju  10., 11. i 12. lipnja u edukacijskoj kuhinji  na katu zgrade pulske gradske tržnice i osim za učenike navedene škole otvorene su i za javnost.   Histria – kulinarske radionice odvijaju se pod mentorstvom vrhunskih stručnjaka,  a vode ih Davorka Šaina, Dragica Lukin i Fabricio Vežnaver. Značajni promotori strukovnih zanimanja su i bivši učenici škole ŠTUT Pula sommelier Filip Savić i barmen Karlo Damijanić koji održavaju radionice točenja i kušanja vina te pripreme barskih mješavina.

Uz radionice, sadašnji učenici pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu na prigodnim štandovima na tržnici predstavljaju zanimanja iz sektora turizma i ugostiteljstva koje trenutno provodi ŠTUT. Kako se kroz projekt KLIK Pula uspostavlja suradnja između javnog, privatnog i obrazovnog sektora, to, među ostalim, podrazumijeva aktualiziranje školskih kurikuluma te izradu šest novih kurikuluma.

Upravo zato jer je želi povezati obrazovanje s vremenom i lokacijom gdje se ono odvija u projektu KLIK Pula kao partneri sudjeluju:  Istarska županija, Obrtnička komora Istarske županije, Arena Hospitality Group d.d., Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Maistra d.d., Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj – Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno, Uniline d.o.o., Valamar Riviera d.d., AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. i Grad Pula – Citta Pola.

Kako bi se povećala svijest o važnosti vrednovanja lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ribarskih i prehrambenih proizvoda,  većina namirnica korištena na kulinarskim radionicama nabavljena je na pulskoj tržnici na kojoj su prisutni proizvodi koji nose oznake  „Hrvatska kvaliteta“, „Riba Hrvatske – jedi što vrijedi“,  „Proizvod hrvatskog seljaka“.

U četvrtak je Davorka Šaina održala radionicu pripreme tradicionalnog istarskog jela i radionicu izrade Pazinskog cukerančića, dok je  sommelier Filip Savić održao prezentaciju dva istarska vina. U petak s početkom u 9 sati na programu je radionica izrade domaćeg kruha, zatim radionica pripreme jela po izboru Fabricia Vežnavera te prezentacija slastice inspirirane bogatom istarskom baštinom – Torta Istriana Dragice Lukin. U subotu je s početkom u 10 i 30 sati na programu pokazna radionica bivšeg učenika škole i barmena Karla Damijanića na temu pripremanja popularnog Gin – tonika.

Kroz projekt Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma – KLIK Pula želi se postići unaprjeđenje obrazovne infrastrukture i provedba programa obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja ljudskih potencijala izvrsne kvalitete sukladno potrebama visokokvalitetnih smještajnih i uslužnih kapaciteta, s konačnim ciljem povećanja konkurentnosti hrvatskog turizma.

Odgovori

Pin It on Pinterest