Grad Pula proglašen pametnim gradom

Prema poslovnoj analizi FINE Pula je, uz Zagreb, Umag, Labin i Ivanec proglašena pametnim gradom u Hrvatskoj u 2016. godini. Na području pet navedenih pametnih gradova u 2015. godini bilo je sjedište ukupno 39.315 poduzetnika. Prema produktivnosti, odnosno prihodu po zaposlenom, poduzetnici u Puli smjestili su se na treće mjesto s 477 tisuća kuna po zaposlenom, iza poduzetnika Zagreba (994 tisuća kuna) i Umaga (691 tisuća kuna), dok pulske poduzetnike slijede poduzetnici Labina (395 tisuća kuna) i Ivanca (305 tisuća kuna). U analizi FINE navedene su i prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika u 2015. godini u izabranim pametnim gradovima. Prema tim podacima prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika u Puli iznosila je 5.081 kuna i iznad je prosjeka prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini Republike Hrvatske koja iznosi 5.019 kuna. Najveću prosječnu mjesečnu neto plaću ostvarili su zaposlenici kod poduzetnika u Zagrebu (5.863 kuna), dok je  prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika u Umagu 5.070 kuna, Labinu 4.557 kuna, te Ivancu 3.744 kuna.

„Svaki moderan grad danas mora biti itekako svjestan svog utjecaja na cjelokupno društvo te odgovornim upravljanjem mora stvoriti pozitivno poslovno okruženje i upravo to nastojimo svakodnevno činiti u Puli. Drago mi je da je naš trud prepoznat i što je usporedba rezultata poslovanja poduzetnika koja je FINA provela prema nizu pokazatelja još jednom jasno pokazala da je Pula zasluženo među najboljim, pametnim gradovima Hrvatske. Ponosan sam da su na listi pametnih gradova od njih pet čak tri iz Istre što je rezultat dugogodišnjeg predanog rada  i potvrđuje da je raditi i živjeti u Istri zbilja pravo zadovoljstvo.

Godinama smo jedna od najštedljivijih gradskih uprava u Hrvatskoj što je rezultat financijski odgovornog i racionalnog poslovanja pri realizaciji svih gradskih projekata. Kontinuirano radimo na usavršavanju brojnih postojećih usluga koje pružamo i pronalaženju novih servisa za sve građane, kako bi se značajno smanjila potrošnja te istovremeno povećali standard i kvaliteta života. Među prvima smo krenuli s objedinjenom javnom nabavom i cjelokupnim elektroničkim poslovanjem unutar gradske uprave, što nam je do danas omogućilo višemilijunske uštede i veću transparentnost poslovanja što potvrđuju sva nezavisna istraživanja u kojima se Pula redovito svrstava među najtransparentnije uprave u Hrvatskoj.

Brojna nezavisna istraživanja i analize redovito potvrđuju da su Pula, ali i cijela Istra među najboljim mjestima za život i poslovanje. Tako je primjerice, prema uglednom časopisu Forbes Pula uvrštena među deset najboljih gradova u Hrvatskoj za život i poslovanje, a ove godine Pula je proglašena i jednom od 100 najodrživijih destinacija svijeta.

Podsjetit ću, Pula je prvi grad u Hrvatskoj po broju poduzetnika po glavi stanovnika (67 na 1.000 radno sposobnih stanovnika), a pored vrijednih ljudi, razlog tako dobre poduzetničke klime je i u činjenici dokazanog transparentnog  poslovanja gradske uprave  i otvorenosti prema svim poduzetnicima.

Na pozitivno poduzetničko okruženje ne utječu samo brojne mjere financijske koje kao Grad pružamo poduzetnicima i koje se broje u milijunima kuna godišnje, već i razvoj kvalitetnih sveučilišnih programa i boravaka studenata u Puli, ali i činjenica da je svim pulskim mališanima u Puli, za razliku od mnogih drugih gradova, osigurano mjesto u vrtiću. Sve to u konačnici utječe i stvara pozitivno poslovno okruženje.

Ulaganjem  u razvoj poduzetništva, male komunalne akcije i kapitalne projekte, osiguravamo našem gradu ostanak u društvu najuspješnijih hrvatskih gradova“, naglasio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Odgovori

Pin It on Pinterest