MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI PULA

Pismenost je jedno od temeljnih ljudskih prava. Obuhvaćeno je pravom na obrazovanje te predstavlja temelj za stjecanje znanja, osoban razvoj pojedinca te napredak društva u kojem živimo. Razne organizacije nastoje obilježavanjem ovog dana potaknuti djecu i mlade da otkriju radost čitanja i učenja te da se ostvari njihovo pravo na obrazovanje u zemljama širom svijeta.

Ovogodišnji Međunarodni dan pismenosti – 8. rujna Gradska knjižnica i čitaonica Pula obilježit će proglašenjem ljetnih najčitatelja u 13.30 sati na zelenoj površini uz Središnju knjižnicu (u slučaju kiše proglašenje će biti održano u Dječjoj knjižnici, Smareglina 2) te književnim susretom Tri pjesnička glasa u 18 sati pred Knjižnicom Veruda (u slučaju kiše susret će biti održan u Knjižnici Veruda).

Podsjećamo, u ograncima Gradske knjižnice i čitaonice Pula – Dječja knjižnica, Knjižnica Veruda, Knjižnica Vodnjan i Knjižnica Žminj – ovoga ljeta organizirano je natjecanje Ljetni najčitatelj. I ovoga puta, ljetni najčitatelji biraju se u četiri kategorije: predškolci, učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole, učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole i srednjoškolci. Pobjednici u pojedinim kategorijama su natjecatelji koji su pročitali najveći broj knjiga u razdoblju od 11. srpnja do 31. kolovoza 2022.

Gošće književnog susreta Tri pjesička glasa pred Knjižnicom Veruda bit će Nives Franić, knjižničarka koja u posljednje vrijeme sve zapaženije piše, Nensi Pereša Licul, autorica koja njeguje i dijalektalni izričaj, te Bogdana Trivak, višejezična autorica nagrađivana u Italiji. Razgovor s pjesnikinjama moderirat će Vanesa Begić.

Odgovori

Pin It on Pinterest