Nakon požara u lipnju, Gradska knjižnica i čitaonica Pula obnovljena i ponovno otvorena!

Gradska knjižnica i čitaonica uredila odjel za djecu i mlade 

Uz prigodnu svečanost, u ponedjeljak, 19. prosinca 2022. godine ponovno je počela s radom Gradska knjižnica i čitaonica Pula, koja je 21. lipnja ove godine stradala u požaru.

Otvorenju obnovljene knjižnice prisustvovao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić u pratnji nadležne pročelnice Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Emine Popović Sterpin.

„Ovo je najljepši poklon građankama i građanima u ovo predblagdansko vrijeme. Tada, 21. lipnja doista je bilo tužno vidjeti požar u knjižnici, ali zahvaljujući brzoj intervenciji naših vatrogasaca i policije nije pričinjena veća šteta i od srca im se zahvaljujem. Također, značajna je brojka od 135 volonterki i volontera koji su pomagali u sanaciji posljedica i njima upućujem jedno veliko hvala. Danas posebno raduje što se uz obnovljenu knjižnicu, otvara i odjel za djecu i mlade u kojem ćete motivirati našu djecu da čitaju, obrazuju se, postanu bolji ljudi i mijenjaju društvo“, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Proces sanacije cjelokupnog prostora, opreme, knjižnične  građe i ostalog inventara knjižnice, ispostavio se kao zahtjevan i kompleksan posao i u ovih gotovo šest mjeseci kontinuirano su radili na uklanjanju nastale štete. Samo na sanaciji knjižnične građe, radilo se više od četiri mjeseca, jer se svaka knjiga čistila pojedinačno i u tom poslu puno pomoglo im je više od 135 volontera.

Sukladno pravilima knjižničarske struke očišćeno je oko 150.000 jedinica knjižne građe, a istovremeno su obavili otpis građe i nabavili 2.400 novih naslova.

Ostali poslovi uključivali su sanaciju elektroinstalacija i zamjenu sustava za vatrodojavu, protuprovalu i videonadzor, saniranje unutrašnjih zidova i stropova, zamjena linoleuma na dva odjela, sanacija dizala i zamjena staklenih stjenki dizala, demontaža svih polica na odjelu beletristike i dječjem odjelu, demontaža, čišćenje i ponovna montaža više od šezdesetak rasvjetnih tijela te brojni drugi poslovi raščišćavanja, čišćenja, popravaka i servisiranja opreme.

Uz to, radili su i redovne stručne poslove, nabavu i obradu knjižnične građe, pripremu programa i aktivnosti kao i planiranje novih projekta za 2023. godinu.   

„Vjerujem da je najteži dio iza nas i sada svu energiju usmjeravamo u razvojne programe s ciljem pokretanja novih usluga i projekta. Ovom se prigodom svesrdno zahvaljujem svima koji su nam bili podrška u ovom teškom, kriznom razdoblju, našim volonterima koji su nam od prvoga dana svakodnevno bili  na raspolaganju, institucijama, našem osnivaču, Gradu Puli, koji nas je cijelo vrijeme podupirao, svim suradnicima i članovima knjižnice koji su s razumijevanjem čekali dan kada će Središnja knjižnica opet biti otvorena, poručila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nadia Bužeta naglasivši kako ukupna pričinjena šteta u požaru iznosi 3,7 milijuna kuna.

Dodala je kako su u ovom razdoblju ujedno završili i s preuređenjem suterena knjižnice, a rezultat je novi odjel za djecu i mlade. Time su dobili dvije odvojene zone, jednu namijenjenu najmlađima, a drugu mladima. Još početkom godine uređene su amfiteatralne tribine namijenjene okupljanju mladih i održavanju raznih aktivnosti, a u drugom dijelu godine osmislili su i preuredili i prostor za najmlađu djecu koji je sada smješten u samom središtu knjižnice.

„Za potrebe preuređenja, nabavljene su nove police, taburei i jastuci za sjedenje, stolovi i stolice i druga oprema, zahvaljujući financijskoj potpori Grada Pule i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Ovim smo konceptom dobili i više mjesta za druženje i komunikaciju, a istovremeno u prostoru je dostupna knjižnična građa kao i ostali mediji koji danas čine sastavni dio odjela za djecu i mlade“, zaključila je ravnateljica Bužleta.  

Program otvorenja uveličala je svestrana umjetnica, kantautorica izvornoga glazbenog izričaja Elis Lovrić.

Gradska knjižnica i čitaonica Pula od danas ponovno radi od ponedjeljka do petka od 7,30 do 19,30 i subotom od 7,30 do 13,00 sati.

Odgovori

Pin It on Pinterest