Prezentacija i pop up izložba radova s radionice spekulativnog dizajna „The Sea Sees Us“ u galeriji DAI-SAI

(Subota, 01. lipnja 2024. – 20 sati)

Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (UMAS) organizira radionicu spekulativne dizajnerske prakse pod nazivom „The Sea Sees Us“. Radionica se održava u sklopu 26. izdanja Media Mediterranea festivala, od 27. svibnja do 1. lipnja 2024. godine u galeriji Društva arhitekata Istre – DAI SAI u Puli, a vodi ju dizajnerica i znanstvenica Skye Morét (Portland, Oregon, SAD). Završnog dana radionice, u subotu 1. lipnja u 20 sati, u galeriji DAI-SAI bit će održana prezentacija i pop up izložba produciranih radova.

„Dok promatramo likove mornara i plivača, vidimo da ocean ima drugačiju perspektivu na aspekte vremena, razmjera i povezanosti. Mnogi vide ocean kao resurs, kao političan, kao ponor ugljika, kao prijevoz, kao utočište, kao srodstvo, kao potencijalni lijek, kao divlji agens i kao prostor imaginacije. Ali kako nas vidi more? Kad okrenemo periskop i ugledamo izvanzemaljski, plavi volumen, shvaćamo da naše razumijevanje blijedi u usporedbi sa složenošću oceana. Može li nam preuzimanje perspektive oceana pomoći da zamislimo budućnost?“, navodi se u opisu radionice.

Mentorica Skye Morét je dizajnerica i pomorska znanstvenica. Njezino raznoliko pozadinsko znanje i iskustvo vezano za ocean, uključujući i to što je preplovila 100 000 km oko svijeta, potiče njezino trajno uvjerenje u moć umjetnosti i dizajna da se uključe u ekološke složenosti i međuovisnosti našeg planeta. Skyein rad koristi dizajn temeljen na podatcima i vizualno pripovijedanje kako bi istražio morske ontologije, posebice u kontekstu promjenjivih ekosustava i klimatske pravde. Bila je viši istraživač na projektu TBA21 – Academy’s Ocean Archive, direktorica dizajna na studiju za vizualizaciju podataka Periscopic, a posljednje je tri godine vodila diplomski program Collaborative Design + Design Systems na Pacific Northwest College of Art (SAD). Njezine su instalacije bile izložene u Znanstvenoj galeriji u Dublinu, Europskom parlamentu u Bruxellesu i Kanadskom kulturnom centru u Parizu. Autorica je multidisciplinarnih publikacija u brojnim časopisima, kao što su Science, Slate, Migrant Journal, Popular Science, Roads & Kingdoms i Public Radio International. www.skyemoret.com.

Odgovori

Pin It on Pinterest