Promocija knjige GORGO Lale Raščić

U srijedu, 3. srpnja u 13 sati na trijemu Augustovog hrama u Puli bit će predstavljena knjiga GORGO umjetnice Lale Raščić. Pridružite nam se u razgovoru s umjetnicom Lalom Raščić, kustosicom Jasnom Jakšić i koordinatoricom izložbe Dunjom Martić Štefan.

Promocijom autorske knjige GORGO umjetnice Lale Raščić obilježavamo zatvaranje njezine izložbe „Nalazište“ u Augustovom hramu u Puli. Izložba je bila posljednja postaja višegodišnjeg intermedijalnog projekta koji je uključivao niz izložbi i performansa. Na njoj je u formi site-specific intervencije u prostoru Augustova hrama, mjesta državne i religijske moći na nekadašnjem rimskom Forumu u Puli, kroz staklene objekte i svjetlosnu intervenciju umjetnica pripovijest o GORGO povezala s likom Meduze iz stalnog postava hrama. Tako je svjetlosnim i skulpturalnim intervencijama u reprezentativni, javni prostor dovela zaboravljene, potirane i podčinjene ženske likove. Koliko god da su oni izbrisani iz kanonske povijesti umjetnosti i kulture koju su, posebno u narativima o antičkom svijetu, krojili muškarci, u mitovima, slikama, usmenim predajama i nepisanim tradicijama moguće je naći njihove tragove, kao i tragove ženskog otpora i solidarnosti.

Umjetnička knjiga GORGO donosi, uz uvodni esej Jasne Jakšić, kustosice izložbe, opsežnu foto dokumentaciju projekta u svim njegovim iteracijama, vizualne i tekstualne materijale iz kojih je proizašlo istraživanje Lale Raščić, tekst perfomansa GORGO, te katalog projekta i popis izložbi.

Oblikovanje potpisuje Studio Hamper (Ivana Vučić i Tomislav Jurica Kaćunić).

Lala Raščić (rođena 1977. u Sarajevu, živi i radi u Sarajevu i Zagrebu) medijska je i izvedbena umjetnica koja koristi performativne strategije vezane za kreiranje novih pripovijesti koje uključuju verbalne video izvedbe, performativno-instalacijske ambijente, video projekcije, objekte, svjetlo i crtež. Svoj umjetnički narativ gradi oko pitanja feminizma, povijesti, novih čitanja tradicije i mapiranja njezinih tragova u današnjici.

Odgovori

Pin It on Pinterest