Najavljen je bogat program 49. Trke na prstenac 

Na današnjoj konferenciji za medije najavljena je manifestacija 49. Trka na prstenac. O programu i svemu što nas ove godine očekuje u Barbanu govorili su: Aldo Osip, predsjednik Društva Trka na prstenac, Dalibor Paus, načelnik Općine Barban, Gvido Babić, vođa konjanika i Antonela Biletić, tajnica udruge Društvo Trka na prstenac.

Za sve one koji neće moći uživo pratit manifestaciju, 49. Trka na prstenac imat će izravni prijenos na drugom programu (HRT 2) Hrvatske televizije u nedjelju, 25. kolovoza s početkom u 17 sati.  No do same Trke dijeli nas točno mjesec dana, a za sve one koje posebno zanima vidjeti u kakvoj su formi ovogodišnji konjanici, pozivamo da zapratite treninge koji se održavaju svakoga tjedna u Barbanu.

Uvodnu riječ i detalje ovogodišnjeg programa predstavio je gospodin Osip, predsjednik Društva Trka na prstenac. Najavio je i nagrade koje su osigurali glavni sponzori: pobjednik Trke za viticu u subotu dobija viticu tvrtke Zlatarna David i novčanu nagradu koju je osigurao sponzor ABS d.o.o. iz Barbana. Nagradu pobjednika nedjeljne Trke na prstenac osigurala je tvrtka Rudan d.o.o.. 

Dalibor Paus, načelnik Općine Barban govorio je važnosti tradicije koja se dugi niz godina njeguje na Barbanštini, a koja je u zadnjih nekolik godina doživjela revitalizaciju. Trka na prstenac je zapravo čuvar i promotor baštine. „Trka je postala novi motiv dolaska brojnih posjetitelja. Od jedne lokalne manifestacije, postala je motiv dolaska u Barban poznat i na nacionalnoj razini kao i puno šire jer turisti za te dane dolaze iz cijele Hrvatske i inozemstva. Jasno je da je naša dužnost čuvati ove vrijednosti, našu baštinu i tradiciju kako bi je mogli ostaviti za buduće generacije, prepoznatljivu Istru onakvu kakvu je mi poznajemo,“ naglasio je Paus. Te je naglasio nadalje da je Trka na prstenac postala važno mjesto susreta. Prvo izdanje Trke bilo je davne 1696. godine te je dužnost i obveza da se njezina tradicija nadalje čuva i njeguje. „Bitno je da nađemo načine kako da se ova vrijedna tradicija prenosi i dalje s prenosi na buduće generacije. Tijekom tri dana prođe više od 10.000 posjetitelja Barbanštinom te vjerujemo da je i to činjenica njezine atraktivnosti i vrijednosti,“ naglasio je Paus.  

I ove godine u Barbanu se očekuju visoki uzvanici i dužnosnici. Na dan Trke definitivno je Barban u centru pozornosti Hrvatske. Te je dodao: „Bliži nam se i pedeseta obljetnica te se nadamo da ćemo na prigodan način obilježiti taj jubilej sljedeću godinu.“

Već četvrtu godinu zaredom Fortenova grupa i njezine kompanije Agrolaguna, Jamnica i Konzum kao generalni sponzori daju podršku održavanju i jačanju ove tradicijske manifestacije koja je Barban upisala u putne vodiče kao nezaobilaznu točku u Istri. Trka na prstenac tako spaja sve veći broj posjetitelja s vrhunskim proizvodima i uslugama kompanija Fortenova grupe, čime se jača kvaliteta lokalne turističke ponude, a kroz to osigurava razvoj hrvatskog tradicijskog turizma. 

Ovogodišnji sponzor ponovno je HEP koji kao nacionalna kompanija od svog osnutka je usmjerena podržavanju hrvatske kulture, sporta i baštine te nastoji sustavno raditi na prepoznavanju specifičnih potreba društva kroz program sponzorstava i donacija.

Na samom kraju Gvido Babić, vođa konjanika, najavio je da će se tijekom kolovoza znati imena 16 konjanika koje će ovu godinu imati čast nastupati na 49. Trci na prstenac. „Pripreme i treninzi kreću već od lipnja pa traju do same Trke. Imamo dobre konjanike i konje te se bližimo danu kada budemo odabrali onih 16 konjanika koji će nastupiti na Trci. Kvalifikacijski treninzi su još u tijeku. Štedimo konje da ih ne forsiramo po ovim vrućinama. Želimo tempirati da svi budu u najboljoj formi za sam nastup na Trci,“ naglasio je Babić. 

Antonela Biletić, tajnica Društva „Trka na prstenac“ opisala je programe koji su usmjereni na one najmlađe. Tijekom subotnjeg jutra održat će se Potraga za prstencem koju organiziraju u suradnji sa Žutim kišobranom. Zbog velikog interesa, Potraga će se održati u tri grupe, a sve informacije i prijave možete dobiti na 0998551740 ili putem mailova: info@trkanaprstenac.hr ili tz-barban@barban.hr

Drugi program za najmlađe koji se organizra po prvi puta je Trka na biciklama za prstenac kojoj je cilj upoznavanje djece s Trkom na prstenac te dugoročno radi očuvanja tradicije. Prijave i informacije su na iste kontakte kao za Potragu. Tu je naravno i neizostavna Robotrka na prstenac koja se ove godine održava po jedanaesti put.   

Trka na prstenac nalazi se na popisu UNESCO-a u sklopu Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine od 2003. godine.

A od ove godine Društvo Trka na prstenac bogata je za nagradu  Simply the best koja se, kontinuirano od 2010. godine, dodjeljuje za inovativnost, kreativnost, kvalitetu i unapređenje turističke ponude.

Zahvaljujući sponzorima i partnerima Trke, očekuje vas nezaboravan program na 49. Trci na prstenac. Detaljan program dostavljamo u nastavku.

Trka je i ove godine pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike. Ulaz na manifestaciju je besplatan, a parkinzi su osigurani za sve posjetitelje. 

Program 49. Trke na prstenac – Barban, 2024.

Četvrtak, 22.8.2024.

17.00 – malonogometni turnir na Mrzlici

Petak, 23.8.2024.

20.00 – nastup Barbanskih mažoretkinja i KUD -a Barban

20.30  – SVEČANO PODIZANJE ZASTAVE “TRKA NA PRSTENAC”

21.00 – svečano otvaranje izložbe akademskog slikara Ivana Golca: „Priča barbanskih zidina“

21.00 – turnir u briškuli

21.30  – zabavni dio:  GUSTAFI & DJ na Placi

Subota, 24.8.2024.

10.00 – 11. Robotrka na prstenac 

11.00 – Potraga za prstencem, zabavno- edukativna igra

12.30 – dječja trka na biciklama za prstenac

13.00 – turnir u pljočkanju na Gradišću

17.00  – 30. “TRKA ZA VITICU”

21.00  – zabavni dio:  KOKTELSI & LIDIJA BAČIĆ na Placi

21.30 – gađanje glinenih golubova na Gradišću

22.30 – zabavni dio: IVAN LICUL & DJ WASABI kod stare škole

Nedjelja, 25.8.2024.

16.00 – promenadni koncert limene glazbe, Barbanskih mažoretkinja i KUD-a Barban

17.00  – 49. „TRKA NA PRSTENAC“

21.00  –  zabavni dio: MAJA ŠUPUT & THE NIGHT EXPRESS BAND na Placi

23:00 – zabavni dio: DJ KRIZA kod stare škole

Pratite Trku na:

https://www.facebook.com/trkanaaprstenac

http://trkanaprstenac.hr/

Odgovori

Pin It on Pinterest