Istarska županija objavila Javni poziv za poticanje razvoja poduzetništva u 2024. godini 

Istarska županija je danas objavila Javni poziv za poticanje poduzetništva u 2024. godini, koji je usmjeren na podršku i razvoj poduzetništva. Ove godine u navedenu svrhu u proračunu Istarske županije osigurano je 269.000,00 eura. Dodjela nepovratnih potpora (potpora malih vrijednosti) provodi se kroz subvencioniranje realiziranih troškova u visini do 50 % koje poduzetnici mogu ostvariti prijavom na Javni poziv. 

Javnim pozivom obuhvaćeno je četiri mjera koje će pomoći poduzetnicima u različitim fazama njihovog poslovanja, s ciljem jačanja gospodarskog rasta i inovacija. Radi se o sljedećim mjerama: 

1. Potpore za poduzetnike početnike – mjera je namijenjena novim poslovnim subjektima koji su tek započeli svoje poslovanje odnosno za one poslovne subjekte koji posluju najviše do dvije godine od dana objave Javnog poziva. Cilj ove mjere je pružiti financijsku podršku poslovnim subjektima kako bi se prevladali početni izazovi u poslovanju te kako bi se osigurala njihova stabilnost i rast.

2. Potpore za jačanje prerađivačke industrije – mjera  koja je  usmjerena na poslovne subjekte u prerađivačkoj industriji, s ciljem  sufinanciranja nabave dugotrajne imovine koja će služiti unaprjeđenju i modernizaciji  u  proizvodnim procesima te konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu.

3. Potpore za razvoj i komercijalizaciju inovativnih proizvoda i usluga – mjera koja podržava poslovne subjekte koji razvijaju nove i inovativne proizvode ili usluge. Cilj iste je potaknuti inovacije te pomoći poslovnim subjektima u komercijalizaciji njihovih ideja.

4. Potpore za digitalnu transformaciju malog gospodarstva – mjera koja je namijenjena poslovnim subjektima koji žele unaprijediti svoje poslovanje kroz digitalizaciju. Cilj iste je povećati efikasnost, smanjiti troškove i poboljšati konkurentnost kroz primjenu digitalnih tehnologija.

Neki od prihvatljivih troškova koji čine dio Javnog poziva su: nabava opreme i radnih strojeva, mjernih i kontrolnih uređaja te instrumenata za obavljanje osnovne djelatnosti, troškovi promocije i marketinških aktivnosti (izrada mrežne stranice i vizualnog identiteta), troškovi nastupa poduzetnika  na tematskim gospodarskim sajmovima i/ili manifestacijama u zemlji i inozemstvu, nabava i/ili izrada mobilne ili web aplikacije po mjeri poduzetnika (uključujući) trošak razvoja nove mobilne ili web aplikacije po mjeri poduzetnika (uključujući programiranje, instalaciju i testiranje) te ostali troškovi. 

Detaljne informacije o uvjetima i načinu prijave dostupne su na mrežnoj stranici Istarske županije www.istra-istria.hr pod rubrikom Natječaji. 

Odgovori

Pin It on Pinterest