Brojni sadržaj u Puli tijekom rujna!

Rujan u Puli je u znaku plesa, sporta i svjetlosnih efekata, ali i dosad neviđenih manifestacija koje će posjetitelji grada, kao i stanovnici grada moći posjetiti po prvi puta. Festival svjetla, polumaraton, mečevi u Areni, ali i povijesni pregled života u Austro-Ugarskoj donose pregršt doživljaja za svakoga.

Visualia festival – prvi je festival svjetla u Hrvatskoj koji predstavlja čaroliju i ljepote novih tehnologija i audiovizualnih umjetnosti i na poseban je način brendirala Pulu.

Pulski Visualia festival održan je prvi puta 2013. godine — 3D Mappingom i svake je godine sve više rastao. Već su naredne godine festival obilježili Svjetleći divovi, dizalice brodogradilišta ‘Uljanik’ koji su danas dio nove vizure grada. 2015. godine srušen je Guinnessov rekord u Areni u kategoriji fotografije najvećeg broja ljudi u formaciji svjetlosnog znaka ‘Light Postcard’. Godine 2016. je Visualia festival ušao u kalendar svjetskih festivala svjetlosti.

Ove godine obilježavamo desetu obljetnicu održavanja festivala i tim povodom pobrinuli smo se da ovogodišnji program bude nezaboravan. Festival svjetlosti tijekom tri dana koliko traje okupi oko desetak tisuća posjetitelja koji uživaju u nezaboravnim doživljajima, emocijama i novim iskustvima. Saznajte više u nastavku..

Pula Marathon – Jedna od najljepših sportskih manifestacija u Hrvatskoj zasigurno je Pulski maraton koji svake godine u jesen okuplja na tisuće trkača iz svih krajeva zemlje i svijeta. Što zbog ugođaja, što zbog vrhunske organizacije, Pula se tako već upisala na kartu gradova koji imaju svoju prepoznatljivu utrku. Sa startom ispred velebnog zdanja pulske Arene i ciljem u samom njenom okrilju,  ovaj događaj zaokružuje i potrebno sportsko uzbuđenje, ali i nevjerojatnu kulturnu promociju među profesionalcima i rekreativcima svih uzrasta. Na dvodnevnoj manifestaciji Pulskog maratona planirane su, naime, i utrke za razne uzraste djece, također ispred Arene, i to već od onih od tri, četiri godine pa do 5.-6. razreda osnovne škole. U predvečerje drugog dana slijedi finalno događanje, velika utrka za odrasle i to po kategorijama za 5,10 i 21 kilometar. Sama staza trkače vodi kroz tri tisućljetni grad, njegove kulturne ljepote sve do samog cilja u srcu Arene, uz veliki završni party, što čini ovaj događaj nezaboravnim za sve sudionike. Pulski maraton ove godine bilježi svoje već šesto izdanje što je očiti dokaz da je utrka prepoznata kao vrijedan događaj, da utrka raste i da će u budućnosti biti sve više trkača koji će željeti biti dio ove velike trkače zajednice kakvu je Pula stvorila.

A da bi ovaj događaj imao i jednu posebnost pobrinuli su se organizatori uvrstivši u sam program i jedinstveni festival svjetla, poznatu Visualiju, na kojem se tijekom nekoliko dana predstavljaju nove tehnologije i dostignuća audiovizualnih umjetnosti.

FNC u Areni – Fight Nation Championship sad već tradicionalno početkom rujna donosi dašak povijesnog uzbuđenja u monumentalnu pulsku Arenu. Gladijatori modernog doba će Vam u subotu, 7. rujna, na mjestu gdje su njihovi ‘preci’ ostavljali sve kako bi dobili pljesak s tribina, donijeti nezaboravnu večer o kojoj će se priča proširiti svijetom – baš kao što je to bilo nekad.

Pula pleše – Ovogodišnji PULA PLEŠE održat će se 7. rujna na prekrasnom trgu Portarata s početkom u 19 sati. Sudjeluju plesači pulskih klubova: Breakdance studio AB Original, KUD Tasa – Plesni studio Artdance, Studio UPBEAT, Sense & Dance, Plesni studio Cool Step, Plesni studio Infinity, Plesni studio Saltatrix, Plesni studio Pirueta Medulin – Pula, Studio Zaro, Plesna škola by Fabris. Pula pleše je manifestacija koja se organizira već dvanaestu godinu za redom, a vrhunske plesne korake plesači će pokazati na pozornici pored jednog od najljepših spomenika u Puli, Zlatnih vrata.

Žive slike Austro-Ugarske Pule – Za kraj ljeta, sredinom rujna Pula po prvi puta dobiva dosad neviđenu trodnevnu manifestaciju koja će grad, njezine stanovnike i posjetitelje vratiti u vremena Austro-ugarske monarhije koja su duboko obilježila najveći istarski grad. S ciljem valorizacije materijalne i nematerijalne baštine austro-ugarske Pule ovaj živ, interaktivan, sadržajno raskošan i vizualno dojmljiv novi je intrigantan kulturno-turistički proizvod. Tako će razglednice nekadašnje Pule od 12. do 14. rujna oživjeti uz pripovjedače, glazbenike, plesače, kuhare ali i sve one koji žele uskočiti u ovu nezaboravnu priču koja će približiti duh prošlih vremena i na ležeran način omogućiti dublje razumijevanje povijesnog značaja Pule u Austro-ugarskoj monarhiji.

Pulska noć – Nakon završetka bogatog Pulskog kulturnog ljeta, u sklopu kojeg su se održali brojni kvalitetni programi na različitim pulskim lokacijama, 14. rujna u samom srcu grada održat će se tradicionalna manifestacija Pulska noć. Bogat program očekuje sve posjetitelje, građane Pule, kao i njene posjetitelje. Pulska noć održati će se 14.9.2024. diljem centra grada. Zabava za djecu započeti će već u 18.00 sati, dok će glazbeni program na lokacijama Trg Forum, Trg Portarata i Tržnica biti u trajanju od 20.00 do 00.00. Na tri lokacije nastupiti će 6 bandova, a na lokaciji Tržnica posjetitelje očekuje i dodatna ugostiteljska ponuda.

Odgovori

Pin It on Pinterest