Zahvaljujući gradskom projektu „Dolcevita“ u novom ruhu zablistala zgrada na adresi Zagrebačka 35

Čak 43 posto ukupne vrijednosti investicije recentnog uređenja zgrade na adresi Zagrebačka 35 sufinancirao je Grad Pula putem projekta „Dolcevita“. Naime, vrijednost investicije iznosila je oko 290 tisuća kuna u kojem iznosu je Grad Pula sudjelovao sa 125.200,00 kuna. Radove obnove zgrade, kojom upravlja Eki inženjering, odradilo je trgovačko društvo Chianti d.o.o..

Podsjetimo da Grad Pula već više od 10 godina provodi ovaj hvalevrijedan projekt kojim se financijski pomaže građanima, vlasnicima, da lakše obnove i urede pročelja i krovove svojih građevina.

„Uređenje pročelja prvenstveno obaveza vlasnika posebnih dijelova zgrade,  međutim isto tako prepoznali smo važnost izgleda zgrada koje u konačnici predstavljaju “lice grada” te je nužno njihovo održavanje u očuvanju cjelokupne vizure posebno užeg povijesnog gradskog središta. Održavane zgrade dio su urbanog identiteta grada i nezanemariv javni interes.“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić

Slijedom navedenog, putem projekta „Dolcevita“ Grad Pula zajedno sa suvlasnicima zgrada, sudjeluje u financiranju obnove pročelja i krovišta zgrada u staroj gradskoj jezgri ali i šire, na posebno frekventnim pješačkim i kolnim pravcima.  U zadanim prepozicijama, suvlasnici mogu ostvariti sufinanciranje do maksimalnih 178 tisuća kuna po zgradi u zoni prioriteta, odnosno 133 tisuće izvan zone prioriteta, a dio sredstava za obnovu moguće je ostvariti i temeljem suvlasničkog udjela Grada Pule u poslovnim prostorima ili stanovima pojedine zgrade.
Također, u slučajevima kad su ulična pročelja građevina u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini obnovljena u recentnom razdoblju, predviđena je mogućnost obnove i/ili zamjene dotrajale stolarije. Osim toga, građani imaju mogućnost i sufinanciranja uklanjanja grafita na području cijeloga grada, a sve kako bi se u konačnici dodatno uljepšao grad.


Uz obnovljenu zgradu na adresi Zagrebačka 35 trenutno je kroz predmetni gradski program započela obnova  zgrade na adresi Sergijevaca 13, a završena ona na adresi Negrijeva 19..

Projektom Dolcevita je do sada sufinancirana obnova ukupno 64 građevine, od čega 41 na području kulturno-povijesnog područja grada i 23 izvan zone zaštite.

Odgovori

Pin It on Pinterest