Paus u EU parlamentu: Bruxelles je ključan za realizaciju istarskih projekata

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus jučer je započeo svoj prvi službeni posjet Europskom parlamentu u Bruxellesu, na poziv predsjednika europskih liberala (ALDE), bugarskog zastupnika Ilhana Kyuchyuka.

Zajedno s istarskim europarlamentarcem Valterom Flegom, Paus se najprije susreo s francuskim zastupnikom i predsjednikom liberalne grupacije Renew Europe Stephaneom Sejourneom. Sa Sejourneom, ujedno i bivšim političkim savjetnikom francuskog predsjednika Macrona, Paus i Flego razgovarali su o ulasku Hrvatske u Schengen.

– Ulazak u Schengen zonu, koja podrazumijeva slobodan protok ljudi, roba i usluga, donosi novu kvalitetu života u Istri i veliku priliku za sve naše gospodarstvenike. Fizičke granice između nas i ostatka Unije konačno će postati prošlost, a mi ćemo raditi na tome da se to prije što prije dogodi. Flego je poručio Sejourneu da „s obzirom da Francuska iduće godine predsjedava Vijećem, od njega i njegove stranke očekuju veliku pomoć“. Sejourne je naglasio da u potpunosti shvaća važnost Schengena za našu zemlju te se obvezao pomoći nam na tom putu.

Drugi su sastanak Paus i Flego održali sa zamjenicom glavnog ravnatelja odjela za promet Europske komisije Majom Bakran, s kojom su razgovarali o mogućnostima prometnog povezivanja istarskog poluotoka. Usmjerili su se na željeznički, cestovni i pomorski promet te mogućnosti financiranja u programskom razdoblju do 2027. godine.

– Nemojmo se fokusirati isključivo na novac koji ćemo dobiti iz Plana za oporavak i otpornost, jer uz to, na raspolaganju imamo još jako puno europskog novca iz ostalih fondova, prvenstveno strukturnih. Jasno je, onaj tko prvi ima projekte, taj će profitirati, naglasio je Flego, a predsjednik IDS-a Dalibor Paus dodao da „Istra ima ogromnu šansu za realizaciju naših prometnih prioriteta, a to su putnički terminal u Puli, povezivanje Ipsilona na slovenske autoceste i modernizacija istarske željeznice. U suradnji s nadležnim ministarstvom, Istra će itekako biti spremna.“

– Istra mora i zaslužuje imati željezničku infrastrukturu u rangu europske, to je jedan od najvećih prioriteta naše regije. Željeznica nije samo tradicija, već i budućnost prometa. Modernim vlakovima dobit ćemo neizmjerno puno po pitanju mobilnosti ljudi, prometa roba i ono što je meni itekako važno, u smislu manjeg zagađenja okoliša, istaknuo je Paus.

Prvi dan službene posjete Bruxellesu Paus je zaključio još jednim sastankom, sa slovenskim europarlamentarcem Klemenom Grošeljem, s kojim je razgovarao o problemima koji muče stanovnike s obje strane granice, poput prometne infrastrukture, ali i mogućnosti korištenja bolnice u Izoli od strane naših građana.

Odgovori

Pin It on Pinterest