Grad Pula jedini u regiji provodi studiju izvedivosti modela „Housing First“

Održan susret istraživačke radne skupine u sklopu kampanje „European End Street Homelessness“

U sklopu kampanje „European End Street Homelessness“ održan je online susret istraživačke radne skupine kojem su prisustvovale pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov, djelatnice Prihvatilišta za beskućnike Pula i trenerice za „Housing First“ – Helena Babić i Jana Milin – Herceg.  Susret je organiziran u partnerstvu organizacije World Habitat, Budapest Institute i Metropolitan research institute Budapest.

Radna skupina je formirana od dionika iz Hrvatske u cilju da se provede prva studija izvedivosti ovakve vrste u Hrvatskoj, a koja će pridonijeti lakšem prelasku s tradicionalnih modela stambenog zbrinjavanja na inovativne i trajnije modele zbrinjavanja osoba u beskućništvu i prevenciji beskućništva.

Grad Pula je prvi primjer na ovom području koji provodi studiju izvedivosti modela „Housing First“ isključivo za područje grada Pule. Prihvatilište za beskućnike Pula jedino u Hrvatskoj i regiji ima certificirano osoblje za provedbu modela i održavanja edukacija na tu temu. S obzirom na opsežne međunarodne dokaze koji podupiru uspjeh „Housing First“ modela, želja je da se ovaj pristup krene primjenjivati i u Hrvatskoj, te da Grad Pula bude primjer dobre prakse.

Stambeno inovativni modeli zbrinjavanja osoba u beskućništvu prijeko su potrebni u današnjim zajednicama, a posebno u većim turističkim i urbanim sjedištima kao što je grad Pula.

Odgovori

Pin It on Pinterest