Na Likvidotu uklonjeno više od 350 tona otpada!

Grad Vodnjan-Dignano uhvatio se u koštac s jednim od najvećih problema na svom području, divljim deponijima, i odlučno krenuo u čišćenje i sanaciju terena, ali i uvođenje reda uslijed kriminalnog postupanja neodgovornih pojedinaca prema okolišu. 

Proteklog tjedna u obimnoj akciji čišćenja uklonjeno je više od 350 tona raznog otpada na Likvidotu. Lokacija uz državnu cestu bilo je jedno od najvećih ilegalnih odlagališta na Vodnjanštini, na kojem se otpad svih vrsta gomilao godinama u više velikih hrpa.

Odmah po sanaciji terena stručne službe obišle su šire područje kako bi odredili lokacije na kojima će biti postavljene kamere za video-nadzor, sa ciljem sprječavanja daljnje devastacije prostora i kako bi se zagađivači primjereno kaznili.

Čišćenje šireg područja na lokaciji Likvidot obavilo je poduzeće Marana transport d.o.o., kao najbolji ponuđač po provedenoj javnoj nabavi. Otpad je uklonjen i propisno odložen: tekstil, staklo, plastika, drvni otpad, auto-gume i slično predan je u Metis, a građevinski otpad u kamenolom Tivoli – Vidrijan, određen za odlaganje takvog materijala.

Projekt uklanjanja otpada s lokacije Likvidot Grad Vodnjan-Dignano kandidirao je na natječaj Fonda za zaštitu okoliša u 2022. godini. Projekt vrijedan milijun kuna Fond je prihvatio u iznosu od 40 posto.

Ilegalno odbacivanje otpada ogromna je ekološka šteta koja se nanosi prirodi, ali i ogroman financijski trošak za građane Grada Vodnjana. Stoga apeliramo na sve, ne samo da se odgovorno odnose s otpadom, nego i da prijavljuju osobe koje zateknu u onečišćavanju okoliša. Podsjećamo da kazna za odbacivanje otpada u okoliš prema Zakonu o gospodarenju otpadom samo za fizičke osobe iznosi od 10.000 do 100.000 kuna!

Odgovori

Pin It on Pinterest