Do 30. lipnja građani mogu uputiti svoje prijedloge za proračun 2024. godine

Od 1. do 30. lipnja Zajedničko planiranje proračuna

Od 1. lipnja u tijeku je zaprimanje prijedloga građana za zajedničko kreiranje proračuna za 2024. godinu, odnosno participativno budžetiranje.

„Na ovaj način želimo riješiti male komunalne nedostatke, od asfalta, rasvjete, urbane opreme, zelenih površina. To su oni projekti koje možemo riješiti u najviše godinu dana od trenutka kad se izglasaju. I moji posjeti mjesnim odborima su u tom smjeru brzog i neposrednog rješavanja  kvartovskih potreba, a ovime ćemo osigurati i konkretne budžete za svaki mjesni odbor“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić te dodao kako je za participativno budžetiranje predviđeno 20.000 eura za svaki mjesni odbor.

Uključivanje građana u zajedničko planiranje proračuna podrazumijeva da građani i gradska uprava zajednički planiraju projekte koji će se realizirati tijekom sljedeće godine. Građani predlažu i odlučuju o projektima na području svojih mjesnih odbora, a mogu predložiti manje projekte čijom se realizacijom značajno utječe na kvalitetu života te izgled javnih površina, kao što su uređenje i održavanje nerazvrstanih cesta, nogostupa, trgova, šetališta, biciklističkih i pješačkih staza, uređenje i održavanje javnih zelenih površina, dječjih igrališta, površina namijenjenih psima, sportskih i rekreacijskih prostora, postava i održavanje nadstrešnica na autobusnim stajalištima, klupa, košarica, ograda, javnih slavina, ploča s nazivom ulice, zatim čišćenje javnih površina, održavanje i proširenje javne rasvjete.

Zajedničko planiranje proračuna započelo je 2022. godine kao projekt Udruge gradova koja je, uz Rab i Pakrac, Pulu odabrala kao pilot gradove u projektu.

Cilj projekta je da građani i gradska uprava zajednički planiraju projekte koji će se održati tijekom sljedeće godine. Projekt je kreiran na temelju iskustava u provedbi participativnog budžetiranja hrvatskih i europskih gradova.

Putem obrazaca građani predlažu gradskoj upravi potrebe koje bi trebalo financirati iduće godine, a Grad procjenjuje dopuštenost provedbe, troškove i rokove. Nakon toga, u rujnu će se održati javna tribina na kojoj će građani glasati koje će se potrebe financirati.

Potrebe će se uvrstiti u plan proračuna za iduću godinu ili će se izvoditi odmah, ukoliko za to postoje uvjeti.

Pozivaju se svi građani da se u što većem broju aktivno uključe sa svojim prijedlozima i kreiraju proračun za narednu godinu.

Sve do 30. lipnja na web stranici Grada Pule ili u mjesnom odboru kojem pripadaju, građani mogu preuzeti obrazac i uputiti svoje prijedloge e-mailom na planiram.proracun@pula.hr, predati ih u mjesnom odboru, poslati poštom ili osobno na: Grad Pula-Pola, Forum 2, 52100 Pula.

Obrazac za predlaganje projekata za Zajedničko planiranje proračuna na hrvatskom i talijanskom jeziku možete pronaći na: 

https://www.pula.hr/hr/novosti/obavijesti/detail/25404/zajednicko-planiranje-proracuna/

Rok za dostavu obrazaca je 30. lipnja 2023. godine.

Odgovori

Pin It on Pinterest