Gradski vijećnici jednoglasno usvojili Plan razvoja Grada Pule do 2030. godine

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u utorak, 18. srpnja 2023. godine pulski gradski vijećnici jednoglasno su usvojili Plan razvoja Grada Pule za razdoblje od 2020. do 2030. godine. Riječ je o dokumentu koji predstavlja srednjoročni akt strateškog planiranja razvoja Grada, a koji definira viziju, ciljeve i mjere razvoja, uključujući i planirane projekte od strateškog značaja za razvoj Grada koji su predviđeni za provedbu u razdoblju do 2030. godine.

„Kako bi se osigurala usklađenost budućeg razvoja, kao i sama vizija koja glasi „Pula je zelen grad po mjeri stanovnika, unaprjeđen principima održivog, otpornog i kružnog razvoja, koji svojim inovativnim okruženjem potiče razvoj zajednice“, proveden je opsežan participativan proces u koji su uključeni građani i zainteresirani dionici, a koji su sudjelovali u izradi dokumenta kroz više faza. Provedene su sektorske fokus grupe i anketiranje javnosti u inicijalnoj fazi, B2B sastanci i online radionice u fazi obrade rezultata analize stanja i pripreme strateškog okvira, kao i dodatni sastanci s pojedinim sektorskim dionicima u fazi prilagodbe nacrta strateškog okvira te je provedeno javno savjetovanje“, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Anja Ademi.

Naglasila je kako je uspostavljen strateški okvir sa četiri prioriteta: Grad po mjeri čovjeka, Zelena urbanizacija, Čist i fleksibilan promet i Produktivan grad.

Vrlo važnu ulogu imalo je Partnersko vijeće, savjetodavno tijelo koje je sačinjeno od predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora, koje je bilo uključeno u svaku fazu izrade dokumenta, te na taj način osiguralo participativnost i transparentnost izrade Plana. Rezultat zajedničkog rada je nacrt Plana razvoja Grada koji predstavlja osnovu za strukturiranje razvojnih projekata Grada za razdoblje do 2030. godine.

Na sjednici je usvojena i Strategija upravljanja imovinom za razdoblje od 2023. do 2028. godine. kojom Grad Pula želi osigurati svrhovito, učinkovito i transparentno upravljanje imovinom Grada, uz očuvanje i pronalaženje optimalnih rješenja za Grad pri upravljanju i raspolaganju imovinom.

U nastavku sjednice vijećnici su bili jednoglasni kod davanja suglasnosti za zaduživanje trgovačkom društvu Kaštijun i davanja jamstva za dugoročno zaduživanje kod Zagrebačke banke u iznosu od 1,6 milijuna eura. Dugoročno zaduživanje, uz jamstvo osnivača, namijenjeno je za dodatna ulaganja u sustav za gospodarenje otpadom, odnosno u ulaganje u bioreaktorsku plohu i izradu sustava brtvljenja i otplinjavanja te nabavku materijala za pokrivanje, nabavu radnih strojeva za potrebe odlagališta te građevina za stroj za obradu metalne frakcije s opremom.

Prihvaćena je i Odluka o uvjetima i načinu provedbe arhitektonsko-urbanističkog natječaja za dječji vrtić Valmade u Puli. Kako je obrazložila nadležna pročelnica Anja Ademi, pri definiranju strategije gradnje dječjeg vrtića u Valmadama Grad Pula opredijelio se za pridobivanje kvalitetnog idejnog arhitektonsko – urbanističkog rješenja raspisivanjem javnog, anonimnog natječaja koji će provesti Društvo arhitekata Istre – Società architetti dell’Istria DAI-SAI.

„Urbanističko-arhitektonski natječaj za novi vrtić novi je pristup u iznalaženju najboljeg rješenja za građevine i lokacije od značaja za grad. Od natjecatelja će se tražiti najbolje rješenje za 160 mališana u 10 skupina. Programom natječaja traži se najbolje rješenje koje će, pored dobre arhitekture, voditi računa o ekonomičnosti gradnje i kasnijeg održavanja, a svakako uzeti u obzir i sve elemente korištenja obnovljivih izvora energije“, kazala je pročelnica Ademi.

Vijećnici su većinom glasova odlučili o pokretanju izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja kao i Generalnog urbanističkog plana Grada Pule.

Donošenje odluka o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana temelji se na usvojenim strateškim dokumentima. Poseban naglasak je na ublažavanju utjecaja klimatskih promjena, preispitivanju uvjeta gradnje, razmještaju javnih i društvenih sadržaja. 

„Želim istaknuti kako je važno povjerenje da će se mjere i aktivnosti iz strateških dokumenata implementirati. Naizgled općeniti ciljevi pokretanja izmjena i dopuna planskih dokumenta ostavljaju mogućnost da se sa stručnjacima odrede mjere koje će biti podloga za realizaciju ciljeva. S obzirom da je planiranje interdisciplinarna znanost, radnu skupinu koja će raditi na izmjenama i dopunama planova činit će stručnjaci iz raznih područja. Također, novi ustroj, tj. uspostavljanje Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte dovoljno govori o pristupu i smjeru daljnjeg razvoja grada te pokazuje aktualne politike zaštite prostora“, zaključila je nadležna pročelnica Anja Ademi.

Vijećnici su prihvatili i izvještaje o poslovanju svih 10 javnih ustanova za 2022. godinu.

Sjednica se nastavlja večeras (srijeda, 19. srpnja) u 17,00 sati kada će na dnevnom redu biti izvještaji o poslovanju 14 trgovačkih društava za prošlu godinu.

Odgovori

Pin It on Pinterest