Otvorenje izložbe “Umreženo more”

Udruga Metamedij poziva na otvorenje izložbe Umreženo more koja će se otvoriti u srijedu, 29. svibnja 2024. godine u galeriji Novo u 20:00 sati. Izložba se održava u sklopu 26. izdanja festivala Media Mediterranea, a svoje će radove izložiti Katerina Duda i Marta Baradić, Kyriaki Goni, Uroš Krčadinac, Gaia Radić, Lana Stojićević, Robertina Šebjanič, Branimir Štivić, Marloes de Valk i Alexandre Leray. Na otvorenju će se održati i vodstvo kustosice Irene Borić u razgovoru s umjetnicima.

Polazeći od figura plivača-ice i moreplovca-ke 26. izdanje festivala Media Mediterranea iscrtava fragmente mreže koja ih postavlja u odnos prema degradiranom morskom okolišu.  Navigaciju morem preslikavamo uz pomoć suvremenih tehnologija u plovidbu našom svakodnevnom mrežom. Figura moreplovca_ke tako neizbježno izaziva pretakanje digitalnih i morskih bespuća te nam pruža uvid u kompleksnost odnosa digitalnih tehnologija i mora. Bilo da je riječ o suvremenim tehnologijama nadzora i mjerenja, ali i njezinih materijalnih posljedica poput podvodnih kablova ili digitalnog otpada uopće, ili pak automatizacije i mehanizacije globalnih prekomorskih lanaca nabave, proučavanjem tehnološke infrastrukture razotkrivamo kompleksne socijalne, ekonomske, političke i ekološke odnose.

S druge strane, figura plivača_ice nije toliko bezazlena jer sadrži brojne kontradikcije, osobito kada je promatramo u kontekstu Mediterana. Za ljude u pokretu more je podsjetnik granica njihove slobode, a za bezbrižne kupače_ice ono je mjesto mira i odmora. Dok se usred Sredozemlja odvija borba za život, uz njegove obale masovna turistifikacija transformira priobalje što je uvjetovano tržišnom ekonomijom, ekonomskom eksploatacijom javnog prostora, kao i generičkim oblikovanjem koje negira lokalne kvalitete.

Odgovori

Pin It on Pinterest