Održana Informativno – edukativna radionica o mogućnostima financiranja putem financijskog instrumenta “Urbani razvojni fond” (UDF)

U Poduzetničkom centru Coworking, u Puli, danas je održana edukativna radionica o mogućnostima financiranja putem financijskog instrumenta Urbani razvojni fond, pokrenutog od strane Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), te u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koji se sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027.

Istarski župan Boris Miletić zahvalio je HBOR-u na predstavljanju jednog novog financijskog instrument koji je namijenjen javnom sektoru, a koji sadrži dio financiranja koji će biti bespovratan i dio financiranja putem zaduženja.

„Ono što je naglasak na ovome instrumentu je to što je namijenjen javnom sektoru, ali onom dijelu sektora koji između ostalog ostvaruje i određene komercijalne prihode. Dakle, nećemo moći sufinancirati ono što je javno i bez prihoda, odnosno komercijalnog sadržaja, ali za sve ono što ostvaruje komercijalni prihod bit će znatno povoljnije od bilo kakvog drugog komercijalnog zaduženja, u smislu povrata i kamata“, pojasnio je župan Miletić i pozvao prisutne da iskoriste mogućnosti koje im se nude.

Voditeljica područnog ureda HBOR-a Cinzia Zubin zahvalila je županu i suradnicima na suradnji.

Voditeljica Odjela za poslovanje s jedinicama lokalne samouprave HBOR-a Senka Jurković održala je zatim predavanje i prezentirala okupljenima novi financijski instrument „Urbani razvojni fond“, ali i ostale aktualne financijske instrumente.

Podsjetimo, iz ovog Fonda se financiraju nove dugoročne investicije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te društava, ustanova, agencija i drugih pravnih osoba u njihovom vlasništvu ili u vlasništvu Republike Hrvatske. Namjena ovih kredita je ulaganje u osnovna sredstva (materijalna i nematerijalna imovina) subjekata javnog sektora u mješovitu komercijalno-javnu infrastrukturu, odnosno investicije koje uz javni element imaju i određeni komercijalni sadržaj koji podrazumijeva ostvarenje prihoda od naplate usluga korištenja.

Odgovori

Pin It on Pinterest