Izložba “Meanwhile, in the Glossy Interface” u galeriji Novo

Izložba Meanwhile, in the Glossy Interface održati će se u četvrtak, 25. srpnja 2024. s 20:00 sati u galeriji Novo (Laginjina 7). Na izložbi će sudjelovati umjetnice Carmen Roca Igual, Dora Brkarić i Helena Roig Prats, a kustosica izložbe je Elena Apostolovski

Meanwhile, in the glossy interface (U međuvremenu, u sjajnom sučelju) zaviruje u paralelne priče naše svakodnevnice. Prikupljajući perspektive različitih online stanovnika, od online radnica i radnika do lutalica i skrolera; okupljene umjetnice istražuju tjelesne, emotivne i psihološke učinke preseljenja u online prostore. Promišljajući likove proširene u digitalnom, korištenjem filtera lica, selfie kamera, live streamova ili inscenirane i visoko manipulirane fotografije, umjetnice Carmen Roca Igual, Dora Brkarić i Helena Roig Prats istražuju komodifikaciju tijela online. Ispitujući politike iza algoritama koji bilježe, distribuiraju i prezentiraju tijelo online, izložba će skrenuti kritičku pozornost na zaslone koje svakodnevno držimo u rukama i istražiti kako slike koje dijelimo poprimaju vlastiti život. (Elena Apostolovski)

Carmen de la Roca (Španjolska, 1998) diplomirala je na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Haagu 2020. godine. U umjetničkom radu, istražuje ljudsko ponašanje i društvenu strukturu koju primjenjujemo u odnosu na nove medije. Njezin rad kombinira identitet, tehnologiju, osnaživanje i ulogu novih medija, ali i suštinsku težnju za komunikacijom, duhovnošću i vezom za kojom većina traga. Radovima istražuje iskustva kroz izmišljene likove kao zamjenu za vlastite dileme. Likovi žive kroz suvremene priče dok otkrivaju kako iskoristiti sadržaj koji stvaraju u ovoj ekonomiji pažnje. Njezin je rad službeno odabran za #AmLatino Film Festival i nominiran za nagradu za mlade talente tijekom Dutch Design Weeka. Pomagala je umjetnicama i redateljima Amaliji Ulman i Pauline Curnier Jardin, a njezin je rad prije toga prikazan u Amsterdamu, Kopenhagenu, Budimpešti i Haagu. Carmen podržava Artist Start Mondriaan Funds.

Dora Brkarić nakon diplome suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu nastavlja studij koreografije u TEAK-u (Helsinki) i SNDO-u (Amsterdam). Radi kao izvođačica za Mateja Kejžara, Simone Aughterloney, Flaviu Pinheiro, Mehdija Farajpoura i druge. Njezina praksa nastaje na sjecištu digitalnog i fizičkog prostora, obuhvaćajući performans, video radove, instalacije u galerijskim prostorima i kazalištu.

Helena Roig Prats vizualna je umjetnica koja se bavi dokumentarnom fotografijom, a živi između Nizozemske i domicilne Španjolske. Njezin rad vođen je suradnjom i procesima izgradnje zajednice te često ukazuje na perverzni odnos između medija i moći. Od početka pandemije COVID-19 2020, dok je proklinjala svoj studij fotografije na Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Haagu, njezina je umjetnička praksa bila usmjerena na seciranje ideje digitalne intimnosti i načina na koji njezini narativi kruže među milenijalcima. Njezino pripovijedanje temelji se na humoru, nasumičnosti i radikalnoj iskrenosti. Svoj je rad predstavila na izložbama, projekcijama i performansima na The Gray Space in the Middle (The Haag), Espai nyamnyam (Mieres), Art festival La Bianyal (Olot), Contemporary art Centre Bòlit (Girona), Impakt Festival (Utrecht), DE BOUWPUT (Amsterdam), Berlin Film Porn Festival, Weimar Queer Film Festival, STIFF Galerija SKC (Rijeka), International Women’s* Theatre Festival (Frankfurt, DE) i drugdje.

Elena Apostolovski nezavisna je kustosica, spisateljica i edukatorica. Nastoji propitati odnos društvene stvarnosti, umjetničkog djela i publike, afirmirajući doživljaj umjetnosti kao fizičko iskustvo tijela u prostoru koje dijeli s drugim ljudima. Njezina praksa usmjerena je na istraživanje međuljudskih odnosa u fizičkoj i digitalnoj stvarnosti oblikovanoj dominantnim ideologijama, s ciljem pronalaženja strategija koje pridonose jačanju povezanosti unutar zajednice i narušavanju konvencija. Znatiželja je navodi na česte suradnje s pojedincima i udrugama iz društvenih i tehničkih znanosti, plesa i performansa. Radi kao programska koordinatorica i agentica u umjetničkom prostoru i platformi zajednice Initiative Inventors Inventors u Haagu.

Odgovori

Pin It on Pinterest