Župan Miletić: Našoj Županijskoj lučkoj upravi odobreno 18,3 milijuna eura bespovratnih sredstava za rekonstrukciju i dogradnju pulskog lukobrana

Županijska lučka uprava Pula uspješno je kandidirala projekt “Rekonstrukcija i dogradnja lukobrana u luci Pula” te će joj uskoro biti dodijeljena bespovratna sredstva. Naime, dvije pune godine trajala je priprema sve potrebne, vrlo opsežne dokumentacije kako bi ŽLU Pula spremno dočekala moguće natječaje u sklopu EU fondova. 

„Ovo je uistinu sjajna vijest za Istarsku županiju i našu Županijsku lučku upravu Pula! Projekt rekonstrukcije i dogradnje lukobrana u luci Pula od iznimne je važnosti i o njemu sam razgovarao i s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem prilikom njegovog lanjskog posjeta Istri, kao i s resornim ministrom Butkovićem“, kazao je istarski župan Boris Miletić, podsjetivši da je lukobran sagrađen za vrijeme Austro-Ugarske, a tema njegove sanacije seže još u doba dok je bio na čelu Grada Pule. 

„Prijavili smo se na CEF (Connecting Europe Facility) program. Ukupna vrijednost projekta je 21,5 milijuna EUR + PDV. Iznos odobrenih bespovratnih EU sredstava je 18,3 milijuna EUR-a (85 % iznosa bez PDV-a), dok će razliku do 26,9 milijuna EUR-a (ukupni iznos s PDV-om) sufinancirati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. U suradnji s MMPI pripremili smo potrebnu dokumentaciju i osigurali financiranje projekta, međutim pravi posao je tek pred nama. Trenutno je u pripremi Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, sukladno uputama CINEA-e. Ugovor bi trebao biti potpisan do konca listopada ove godine, nakon čega slijedi priprema i provedba postupka javne nabave za realizaciju projekta. Radovi bi trebali početi sredinom 2025. godine i trajati 18 mjeseci“, pojašnjava ravnatelj ŽLU Pula Dalibor Brnos. 

Ovaj projekt od strateške je važnosti ne samo za luku Pula, već i za cijeli pulski zaljev. Projektom se rekonstruira 1200 metara i dograđuje 145 metara lukobrana. Pored povećanja maritimne sigurnosti luke i zaštite grada od visokih valova i potencijalnih poplava, ovaj projekt će doprinijeti povećanju teretnog i putničkog prometa unutar luke Pula kao i potaknuti nove investicije.    

Odgovori

Pin It on Pinterest