Istarska policija educirala buduće vozače u auto školama

Tijekom srpnja policijski službenici proveli su edukacije o sigurnijem sudjelovanju u prometu  budućih vozača u autoškolama

Foto: PU istarska

Policijski službenici Postaje prometne policije Pula – Pola i poslova prevencije Policijske uprave istarske i tijekom ljetnih mjeseci nastavili su s provođenjem  preventivnih aktivnosti u pulskim autoškolama, koja imaju za cilj podići razinu sigurnog i odgovornog ponašanja budućih mladih vozača te na taj način utjecati na stanje sigurnosti u cestovnom prometu. U srpnju su u suradnji s autoškolama Pino, Imar i SL 91 održane edukacije, a kandidatima za vozače podijeljen promidžbeni materijal.

Naime, prometnim nesrećama koje su nastale greškom mladih vozača prethodili su prekršaji:

  • u 32% događaja nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja vozila
  • u 13% događaja nepropisno kretanje vozilom po kolniku
  • u 11% događaja oduzimanje prednosti prolaska
  • u 9% događaja prolazak za vrijeme upaljenog crvenog svjetla na semaforu
  • u 8% događaja vožnja na nedovoljnoj udaljenosti

Stoga je važno i prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima osvijestiti moguće greške i okolnosti koje ih uzrokuju, posebice:

  • da nikada ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola ili droga
  • da se pridržavaju ograničenja brzine kretanja
  • da uvijek koriste sigurnosni pojas / zaštitnu kacigu
  • da ne koriste mobitel tijekom vožnje

Uz navedeno, kandidati za vozače upoznati su s mjerama za zaštitu pješaka u prometu, vozača osobnih prijevoznih sredstava (motorni i e-romobili), ali i opasnosti ostavljanja djece same u zatvorenim vozilima, jer posljedice i pri neznatno povišenim temperaturama mogu ishoditi narušenim zdravljem i smrću djeteta.

U završnom dijelu edukacije kandidati za vozače dobili su savjete o samozaštitnom ponašanju od provala i krađa iz automobila. Upoznati su s okolnostima koje pogoduju izvršenju ovih kaznenih djela, primjerice ostavljanja otključanih automobila ili s djelomično otvorenim prozorima, ostavljanja automobila na neosvijetljenim i napuštenim prostorima, ali i ostavljanja raznih predmeta na vidljivim mjestima u automobilu. Poučeni su o načinu postupanja kod ovakvih događaja i informirani o aplikaciji ”MUP – Sigurnost i povjerenje”, putem koje mogu anonimno policiji dati informacije o sumnjivim događajima, kaznenim djelima, prekršajima i ostalim događajima.

Odgovori

Pin It on Pinterest