“Ženska povijest, sadašnjost i budućnost“, predavanje u okviru TIK-a

Ovogodišnji program TIK-a okrenut je društvenoj i umjetničkoj poziciji žena. Suočeni sa seksističkom svakodnevnicom, nezastupljenosti žena u obrazovanju, sve češćim femicidom, patrijarhatom koji je izvor mnogih problema, ne samo za žene, nameće se opetovana potreba učenja i govorenja o temeljnim ljudskim i ženskim pravima, kao i o važnosti feminističkog znanja i iskustva u borbi za slobodnije i pravednije društvo.

Pomažući društvu da odraste želimo kroz programe osvijetlili značaj feminističke perspektive za cjelokupni razvoj društva i za predstavljanje feminizma kao humanizma i kao emancipatorskog procesa. Knjižnica kao mjesto demokratske širine i jednakosti svojim programima želi mobilizirati alate slobode i obrazovanja za nošenje s različitim društvenim nepravdama. Pritom, nije nebitno da je knjižničarska struka većinski ženska struka i također s te pozicije želimo izraziti solidarnost i skrenuti pažnju na određene probleme, ali i želimo doprinijeti stavu da se ženski subjekt treba strukturirati oko svojih kompetencija, potencijala i integriteta.

Program primarno daje prostora različitim etičkim i političkim problemima vezanim uz žensku poziciju u društvu koje književne (umjetničke) i knjižničarske prakse predstavljaju. Svakako, podržavamo poticanje čitanja iz novih perspektiva i opiranje isključivom konzervativnom kontroliranju značenja.

“Knjižnica Centra za ženske studije nastala je iz potrebe da se našim studenticama (polaznicama Ženskostudijskog vaninstitucionalnog obrazovnog programa) i suradnicima (odnosno njegove obrazovno-istraživačke orijentacije) pruži pristup tada u Hrvatskoj gotovo nepostojećim izvorima znanja te se razvijala se kao alternativna ženskostudijska knjižnica. Danas je otvorena širokom krugu korisnika/ca. Tematska područja koja pokriva knjižnična građa su: feministička teorija, feministička književna kritika i ženska književnost, nasilje nad ženama, ženska ljudska prava, feministički pristup pravdi, ekonomiji, politici, lezbijski i queer studiji, ženske umjetničke teorije i prakse, ženska povijest, ženski pokreti. Posjeduje 3800 svezaka knjiga i 78 naslova časopisa s područja ženskih i srodnih studija te feminističke teorije, te novine, brošure, audio i video kazete, dijapozitive, promotivne materijale i glasila ženskih grupa iz Hrvatske, jugoistočne Europe i iz svijeta.   U samu ideju krenule smo vrlo pozitivno i optimistično, te još jednom potvrdile neprijepornu činjenicu – važnost očuvanja i prenošenja ženske povijesti, znanja i iskustava, naročito u vremenima i sustavima u kojima isto nije podržano. Jesmo li u tome uspjele i kako vidimo budućnost, saznajte u predavanju.”

Odgovori

Pin It on Pinterest