Prva ovosezonska premijera “Ljudski glas”: Intimna borba između ljubavi i boli na pozornici INK-a

Foto: Jelena Janković

Istarsko narodno kazalište s ponosom najavljuje prvu premijeru u sezoni Oda srcu – monodramu Ljudski glas Jeana Cocteaua, koja će se održati 27. rujna 2024. u 20 sati. Ovaj kultni tekst u režiji nagrađivanog redatelja Juga Đorđevića, uz izvanrednu izvedbu Dijane Vidušin, istražuje emotivnu borbu žene koja se suočava s gubitkom i potragom za osobnom slobodom.

Cocteauova monodrama, jedno od najizvođenijih djela 20. stoljeća, predstavlja duboko emotivan prikaz žene koja kroz telefonski poziv pokušava zadržati posljednje ostatke ljubavnog odnosa. U ovoj interpretaciji, protagonistica je smještena u telefonsku govornicu – specifičan javni prostor koji postaje scena za njezinu najintimniju borbu. Javnost i intima, unutarnji svijet i vanjska stvarnost isprepliću se u snažnoj scenskoj izvedbi, dok junakinja prolazi put od emocionalnog sloma do oslobođenja.

Ova predstava, podijeljena u dva dijela, nudi uzbudljiv proces dekonstrukcije. Prvi dio vjerno prati Cocteauovu originalnu monodramu s dramaturškim intervencijama koje junakinju vode prema emocionalnoj emancipaciji. U drugom dijelu, glas junakinje postaje više od riječi – transformiran je kroz tehnologiju u poetski i zvučni prikaz oniričkih slika, čime scena dobiva nadrealističku, gotovo apstraktnu dimenziju.

Jug Đorđević, redatelj predstave, rođen je 1993. godine u Vranju. Diplomirao je kazališnu i radijsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a njegova profesionalna karijera već uključuje brojne nagrade i priznanja. Đorđević se istaknuo radom na raznovrsnim projektima diljem regije, od kazališta u Vranju do Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, a njegovu karijeru obilježava režija suvremenih i klasičnih djela. Njegov izričaj karakterizira duboko istraživanje ljudskih emocija i međuljudskih odnosa, što dolazi do izražaja i u njegovoj režiji Ljudskog glasa.

Tekst je s francuskog prevela Urša Raukar-Gamulin, a dramaturginja je Tijana Grumić, scenografiju potpisuje Andreja Rondović, kostimografiju Velimirka Damijanović, skladateljica je Nevena Glušica, dizajner svjetla Elvis Butković, a koreografi su Matija Ferlin i Andrea Gotovina.

Premijera će se održati 27. rujna, a reprize su zakazane za 28. i 30. rujna u 20 sati. Ulaznice su dostupne na www.ink.hr.

Odgovori

Pin It on Pinterest