Zeleni dali podršku Valteru Flegi za europske izbore

PULA – Zeleni savez – Zeleni i IDS danas su u Puli potpisali Sporazum o suradnji na izborima za zastupnike u Europski parlament, čime je nastavljena dugogodišnja suradnja ove dvije stranke. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsjednik Zelenog saveza – Zeleni Josip Anton Rupnik, zamjenica predsjednika stranke Gordana Ferenčić, predsjednik IDS-a Boris Miletić te nositelj liste Amsterdamske koalicije br. 12 Valter Flego.

Tom prigodom, Miletić je istaknuo kako „IDS, kao i naši prijatelji i partneri Zeleni savez – Zeleni, od svojih samih početaka potiče politiku održivog razvoja. Naša je koalicija prirodno zelena, jer se točke našeg programa odnose na ekološki razvoj Istre i Hrvatske, razvoj Istre kao BIO regije te daljnji razvoj eko poljoprivrede uz obaveznu zaštitu naših autohtonih proizvoda“.

Miletić je dodao da „Istra ima itekako mnogo primjera dobre prakse po pitanju očuvanja okoliša, klimatskih promjena i energetike, a s Valterom u Europskom parlamentu, znam da će takvih primjera biti još i više“. Naveo je primjere poput Zelenog plana Istre, Sporazuma za klimu i energiju te Sporazuma gradonačelnika zaključivši:

– IDS i Amsterdamska koalicija krajnje ozbiljno shvaćaju ekološki razvoj naših gradova, regija i čitave zemlje, i takav je zeleni razvoj na samom vrhu naših prioriteta, što današnjim potpisivanjem potvrđujemo. Zato, još jednom veliko hvala Zelenom savezu – Zelenima na današnjoj podršci, jer ona nam daje veliki vjetar u leđa za naš daljnji rad.

Predsjednik Zelenog saveza – Zeleni Josip Anton Rupnik istaknuo je da se „program naše stranke bazira na istinski zelenoj opciji te zajedno s IDS-om zastupamo interese naših građana. Zato je nama ova suradnja skroz normalna, jer s Valterom na čelu Županije svi su programi koje smo inicirali ušli u program Istarske županije. Sada nam je cilj i želja da dosad ostvareno nastavimo s Valterom na nivou Europske unije. Želimo zaštiti prirodu kako bismo mogli zaštiti čovjeka, i to prvenstveno realizacijom ciljeva Pariškog sporazuma i borbom protiv GMO hrane“.

Zamjenica predsjednika stranke Gordana Ferenčić poručila je pak kako su u Zelenom savezu – Zeleni „ponosni što imamo osobu europskog formata kao što je Valter Flego da nas predstavlja u Europskoj uniji“.

Kandidat Amsterdamske koalicije Valter Flego je najprije zahvalio Zelenom savezu – Zelenima na značajnoj podršci kazavši da kad razmišlja o budućnosti Istre, „postavim si pitanje u kakvom gradu, regiji, državi želimo živjeti za 10 ili 15 godina. A zeleni su projekti, odnosno ekološki, poljoprivredni i BIO projekti tu apsolutno neizostavni“.

– Kao zastupnik u Europskom parlamentu snažno i beskompromisno zalagat ću se za povećanje energetske učinkovitosti i udjela obnovljivih izvora energije, naveo je Flego dodajući da će intenzivno sudjelovati u procesu još bolje zaštite naših autohtonih poljoprivrednih proizvoda i raditi na povećanju energetske učinkoviti te udjela obnovljivih izvora energije prema Pariškom sporazumu.

– Važan je prelazak na alternativne izvore energije, pazeći pritom na konkurentnost našeg gospodarstva  i obrtništva, te primjena Paketa čiste energije i izgradnju europske (TEN-E) energetske mreže, naglasio je Flego te zahvalio još jednom Zelenom savezu – Zelenima na podršci i danom povjerenju, koje će, kazao je, iznova opravdati“

Pin It on Pinterest