„550 nijansi žene“ – Stihom na stihiju za 8. mart u Klubu i knjižari Giardini 2

U srijedu 8. ožujka u 20:00 sati u Klubu i knjižari Giardini 2 održat će se program Stihom na stihiju u kojem će pulske pjesnikinje Anika Miletić, Dušanka Babić i Nives Franić premijerno čitati svoju poeziju uz pratnju Davida Kumparea (klarinet) i Sandra Vešligaja (klavijature), nagrađivanih glazbenika koji će izvesti skladbe hrvatskih skladatelja za klarinet i klavir s albuma prvijenca „Cro-classic Ethno“. U jeku javnih poziva na retradicionalizaciju društva, jednostranog i plošnog poimanja prošlosti i ukalupljivanja žena u rodne stereotipe, ovaj se program, kombinirajući glazbu i poeziju, poigrava s folklornim i mitskim motivima i prati crvenu nit povijesnog ženskog iskustva patnje i melankolije, ali i strasti i otpora. Poezijom i glazbom odgovaramo na stihiju nasilja.

Programom u Klubu i knjižari Giardini zaključuje se ovogodišnji Noćni marš pod motom „Sestrinstvo i jedinstvo“ koji će se održati u srijedu 8. ožujka s početkom u 18:00 sati na Trgu Portarata u organizaciji Udruge Pank, Udruge Proces i Kluba i knjižare Giardini 2. Pozivajući na solidarnost u jedinstvenoj borbi za ljudska prava svih marginaliziranih skupina, reproduktivnu pravdu, rušenje rodnih stereotipa, sankcioniranje diskriminacije i zaštitu žena od rodno uvjetovanog nasilja, marširat će se kroz Ulicu Sergijevaca, preko Foruma i Kandlerove ulice do Giardina.

Obilježavanje 8. marta uvod je u program za ožujak Kluba i knjižare pod tematskom okosnicom „550 nijansi žene“ posvećen ženi u svoj svojoj osebujnosti, nebrojenim licima i nijansama. Na čitalačkom klubu Tajane Ilić u ponedjeljak, 13. ožujka u 20:00 sati raspravljat će se o knjizi prvoj zbirci priča nagrađivane pjesnikinje i prozaistice Olje Savičević Ivančević. Slijedi promocija dvije nove knjige Olje Savičević Ivančević, Ljeta s Marijom (Fraktura, 2022) i Pisma čitateljici (Buybook, 2023) koja će se održati u četvrtak 23. ožujka u 19:00 sati. U knjizi Ljeta s Marijom Olja Savičević iznosi na svjetlo dana zaboravljene, potisnute, nikada izgovorene priče naših majki, baki, pretkinja i tako ispisuje osebujnu, dugo godina zanemarivanu povijest naoko običnih života usred prekretničkih povijesnih zbivanja 20. stoljeća. U dnevniku Pisma čitateljici koji nastaje istovremeno s prethodnim romanom, spisateljica promišlja već naznačenu temu ženske povijesti i odnosa autorice i čitateljice.

O zaboravljenim ženskim iskustvima bit će govora i na posljednjem ovomjesečnom programu – radionici izrade glinenih figurica „850 žena za 850 žena“ renomirane vizualne umjetnice Andreje Kulunčić koja će se održati tijekom subote, 25. ožujka i nedjelje 26.

ožujka s početkom u 11:00 sati. Radionica je dio umjetničkog projekta „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ koji tematizira žensko stradanje na Golom otoku i Svetom Grguru. Radionica 850 žena za 850 žena poziva žene i djevojke da izrade po jednu figuricu od gline, simbolično ih posvećujući jednoj od kažnjenica. Prijave se zaprimaju putem maila (klubgiardini2@sanjamknjige.hr), telefona (052 222 865) ili Facebook stranice do popunjenja kapaciteta.

Klub i knjižara Giardini 2 otvorena je od utorka do petka od 15:00 do 21:00 sat i subotom od 10:00 do 21:00 sat. Uz profilirani postav knjiga s naglaskom na male izdavače, regionalnu literarnu produkciju, histriku, strip te povijesnu i teorijsku literaturu, u Klubu i knjižari nalazi se i Mala sala – prostor u kojem se članovi kluba mogu družiti, čitati, raditi, zaigrati društvene igre uz kavu ili čaj. Godišnja članarina je simboličnih 1 euro.

Odgovori

Pin It on Pinterest