Obilježen Dan antifašističke borbe u Vodnjanu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomenikom palima u borbi protiv fašizma obilježen je u Vodnjanu 22. lipnja 2023. godine Dan antifašističke borbe. Vijenac su položili gradonačelnik Edi Pastrovicchio i član Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Vodnjana-Dignano Hasan Bešić, pred brojnim Vodnjancima, članovima UABA-e, gradskim vijećnicima, predstavnicima političkih stranaka, manjinskih zajednica, gradskih organizacija i ustanova.

“Danas obilježavamo 82. godinu od osnivanja prvog partizanskog odreda u Sisku, antifašističkog pokreta čije su vrijednosti utkane u temelje moderne i suverene Republike Hrvatske. S ovog mjesta pozivam pripadnike svih političkih stranaka da u svom radu uvažavaju vrijednosti antifašizma, jer je to civilizacijska tekovina moderne i demokratske Europe. Kad kažemo da se Hrvatska danas temelji na odlukama ZAVNOH-a, ugrađenim u naš Ustav, kao i na pobjedi antifašističkih boraca u Drugom svjetskom ratu, onda to moramo reći bez zadrške”, poručio je gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Pozvao je okupljene da budu glasni kada treba ukazati na društvene nepravde i još glasniji kada osuđuju one koji ponižavaju ili obespravljuju druge.

“Pokažimo svima da je Grad Vodnjan drugačiji grad, antifašistički grad, grad tolerancije, grad u kojem su svi dobrodošli, europski grad 21. stoljeća. Ovo je bio i ostao kraj koji zna da vlastitu slobodu mjerimo količinom slobode koju imaju i svi drugi oko nas”, rekao je Pastrovicchio.

Predsjednik UABA-e Elvis Marić iznio je da je današnji dan 1941. godine dan koji je promijenio povijest ovih prostora pružanjem prvog organiziranog otpora galopirajućem fašizmu i nacizmu.

“Pojam antifašizam je naš način življenja, naš senzibilitet za Grad i sredinu u kojoj živimo u suživotu i toleranciji, a naši ljudi koji su za taj čin dali svoje živote, kao i naši članovi, zavrjeđuju naše poštovanje i daju nam zadatak da antifašizam deklarativno promičemo i usadimo u srca generacijama koje dolaze”, zaključio je Marić.

Odgovori

Pin It on Pinterest