Delegacija Istarske županije u službenom posjetu Poljskoj

Delegacija Istarske županije, na čelu sa županom Borisom Miletićem, ovog je tjedna službeno boravila u Poljskoj, gdje je posjetila regije Šlesku i Malopolsku te se susrela s njihovim čelnicima. Prvi službeni susret bio je u Katovicama s maršalom Šleske Jakubom Chelstowskijem i suradnicima, a nazočio je i veleposlanik Republike Hrvastke u Poljskoj Tomislav Vidošević, što je bila prilika da se razgovara o temama od zajedničkog interesa te mogućim područjima suradnje. Kako je istaknuo maršal, suradnja s europskim regijama vrlo im je važna, a dobre odnose imaju sa češkim i slovačkim regijama, te im je želja proširiti je na hrvatske, a posebno im je zanimljiva Istra.

Predstavljajući Istarsku županiju, župan Miletić se osvrnuo na gospodarstvo kazavši da su u strukturi istarskog BDP-a najzastupljeniji turizam, prerađivačka industrija i uslužne djelatnosti.

„Istarska županija je, nakon Grada Zagreba, druga najrazvijenija županija u Hrvatskoj u kojoj se ostvari jedna trećina ukupnih prihoda od turizma. Naša mala regija je tako prošle godine ostvarila 4,7 milijuna dolaska i nešto manje od 30 milijuna noćenja. Najbrojniji su gosti iz Njemačke, ali drago mi je da bilježimo i sve veći broj gostiju iz Poljske, kojih je u 2022. godine bilo 3,1 %. No, ne bavimo se samo turizmom, važne su nam i druge djelatnosti poput malog i srednjeg poduzetništva, a bilježimo i sve veći rast ICT industrije. Tu je i poljoprivreda koju, također, kontinuirano razvijamo jer je upravo enogastronomija drugi motiv dolaska turista na poluotok. Razvijamo brojne poslovne zone na području naše županije, a intenzivno se bavimo zelenom tranzicijom jer želimo biti CO2 neutralna regija kad govorimo o proizvodnji električne energije, što je uostalom i naša obaveza sukladno Europskim direktivama“, rekao je župan dodajući kako je opredjeljenje Istre izvrsnost i vrhunska kvaliteta.

„Istra i Šleska dijele sličnu povijest, sadašnjost, ali i budućnost koju temelje na zelenim politikama i održivosti, znanju i razvoju ICT-a“, zaključio je župan Miletić, a usuglašeno je da navedena područja nude mogućnost za daljnju suradnju na konkretnim projektima.

Maršal Chelstowski izrazio je zadovoljstvo zbog posjeta istarske delegacije te je kazao da vidi brojne sličnosti između dviju regija. Naime, i Šleska u svojoj strategiji ima definiran održivi razvoj te rade na preobrazbi teške industrije u onu digitalnu, za što su im je na raspolaganju i milijarda eura iz Fonda za pravednu tranziciju EU-a. Upravo je i njima ICT bitan sektor, a koji samo u Katovicama trenutno zapošljava 30 tisuća ljudi. Također, Šleska je najrazvijenija poljska regija u kojoj sjedište ima 114 velikih, međunarodnih poduzeća, najviše iz ICT-a.

Gospodarstvo regije Šleska temelji se na industriji, a posebno su važne su metalurgija, energetika, kemikalije i rudarstvo. Rudnici ugljena i željezne rude imaju dugu povijest i igrali su ključnu ulogu u razvoju regije. Turizam u Šleskoj sve više dobiva na važnosti, iako se, prema riječima maršala, ne mogu mjeriti s Istrom. Posjetitelji mogu istražiti industrijsko nasljeđe regije posjetom rudnicima ugljena, poput rudnika “Guido” u Zabrzeu ili muzeja industrije u Katowicama, a delegacija Istarske županije imala je priliku obići Rudnik Queen Lousie Adit u Katovicama.

Prilikom boravka u Krakovu, župan Boris Miletić i zamjenik župana Tulio Demetlika održali su radni sastanak sa zamjenikom maršala Malopolske Jozefom Gawronom. Podsjetimo, Istarska županija ima potpisan Sporazum o suradnji s poljskom regijom Malopolskom iz 2013. godine koji je konkretizirao prijateljske odnose. Dosadašnja suradnja odnosila se na područje kulture, kao i razmjenu iskustava dobre prakse u privlačenju sredstava iz EU fondova.

Tijekom boravka u Poljskoj, delegacija je prisustvovala i svečanosti otvorenja 3. Europskih igara u Krakovu, sportskom događaju koji okuplja najbolje europske sportaše u različitim disciplinama. Održavaju se svake četiri godine, između ljetnih Olimpijskih igara. Ove godine na Igrama sudjeluje 48 država, među kojima i Hrvatska, a 7000 sportaša se takmiči u ukupno 26 sportova, 18 olimpijskih i osam neolimpijskih. 

U sastavu delegacije bili su i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan.

Odgovori

Pin It on Pinterest