Predstavnici Istarske županije na Trećoj godišnjoj konferenciji Savjeta mladih u Republici Hrvatskoj

U Hrvatskom saboru, u Zagrebu, jučer je održana Treća godišnja konferencija Savjeta mladih u Republici Hrvatskoj, u organizaciji Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, te pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Uz domaćine, državnu tajnicu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željku Josić te predsjednika Savjeta za mlade Vlade RH Josipa Jagodara, samome otvorenju konferencije prisustvovali su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Sabora Željko Reiner, ministar financija Marko Primorac, ministar rada Marin Piletić, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, državni tajnici i dio saborskih zastupnika.

U ime Istarske županije sudjelovali su pročelnica za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine u čijoj su nadležnosti i mladi Tea Batel te predstavnici Savjeta mladih Istarske županije Arian Vrančić i Sandro Radošević.

Državna tajnica Josić je naglasila kako nedavno doneseni Nacionalni program za mlade od 2023. do 2025. godine, kao i novi Zakon o Savjetima mladih, imaju za cilj ojačati status mladih u društvu te olakšati njihovu participaciju kroz Savjete mladih.

Prisutni su imali prilike poslušati i prezentaciju na temu „Vještine budućnosti: ključ za uspjeh na tržištu rada“ koju je održao izv. prof. dr. sc. Matko Glunčić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta iz Zagreba te nešto više o programima i projektima za poduzetništvo mladih.

Konferencija je bila namijenjena predstavnicima Savjeta mladih iz raznih dijelova Hrvatske, kao i čelnicima županija, gradova i općina s ciljem jačanja uloge mladih na svim razinama.

Istarska županija kroz nadležni Odjel kontinuirano provodi aktivnosti vezane za mlade te ujedno ima i ulogu koordinatora svih Savjeta mladih koji su konstituirani na području Istre.

Glavna svrha Savjeta mladih je uključivanje mladih u odlučivanje o javnim poslovima i politikama od važnosti za mlade u lokalnim sredinama, njihovo aktivno sudjelovanje u javnom životu, informiranje i savjetovanje.

„Sudjelovanje na konferencijama ovakvog tipa korisno je upravo zbog suradnje i umrežavanja mladih, kao i suradnje s tijelima koja se bave tom dobnom skupinom na svim razinama. Sigurna sam da ćemo kroz zajedničke projekte i zajedničko djelovanje osnažiti mlade, poticati na dijalog s mladima, ali i poboljšati njihov život u Istri“, zaključila je Batel naglasivši da je razmjena primjera dobrih praksi veoma važna za poboljšanje položaja mladih u društvu.

Odgovori

Pin It on Pinterest