STEM udruge i poduzetnici na konferenciji zaključili: “djeca potaknuta da mozgaju i kreiraju danas, ključan su faktor za održivi razvoj zajednice i gospodarstva sutra”  

U utorak, 27. lipnja 2023. godine održana je u Znanstvenom vrtu u Puli u sklopu projekta „STEM udruga za popularni STEM“ konferencija na temu „Suradnjom STEM udruga i poslovnog sektora do dodane vrijednosti za održivi razvoj društva i gospodarstva“, na kojoj su svoja znanja, iskustva i mišljenja o aktualnoj situaciji te o potencijalima sinergijske suradnje za dobrobit zajednice izložili predstavnici značajnih tvrtki, udruga, akademske zajednice, javnog i razvojnog sektora.

Iva Begović  ispred Arena Hospitality Grupe govorila je o dodanoj vrijednosti u ponudi usluga za njihove goste zahvaljujući suradnji sa STEM udrugama, odnosno o radionicama robotike te astroradionicama, koje redovito organiziraju za obitelji koje borave u njihovima smještajnim kapacitetima. Na navedeno se nadovezao Andrea Stanković ispred Društva za robotiku Istra, koje dakle aktivno surađuje i s tvrtkama, kako bi se djeci već od najmlađih uzrasta približila robotika te tehničke znanosti općenito, a tu su i brojna događanja za otvorenu javnost koja je udruga provodila tijekom provedbe projekta.

Monika Ivanović ispred tvrtke Infobip d.o.o. govorila je o značajnim inicijativama, koje navedena tvrtka provodi u korist zajednice, u suradnji sa STEM udrugama, poput Infobip Sparks programa, a bilo je riječi i o organizaciji dječjih tech konferencija diljem regije,  kao i o projektu  Škola budućnosti.

Karin Spiech ispred tvrtke Aquarium Pula  d.o.o. govorila je o mnogobrojnim društveno-korisnim aktivnostima uspješne pulske tvrtke, koja upravlja pulskim akvarijem smještenim u obnovljenim utvrdama na Verudeli, a bilo je isto tako riječi o suradnji s udrugom Morskim obrazovnim centrom, čije je obrazovne aktivnosti u funkciji zaštite Jadranskog mora predstavila Žana Moslavac.

Tamara Kiršić ispred Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o. istaknula je važnost suradnje realnog i civilnog sektora u ovakvim inicijativama s ciljem razvoja održivog gospodarstva te najavila dodatno ulaganje u povezivanja ovakvog tipa i u budućem Coworking centru u Puli.

Potom su na okruglom stolu  uz moderaciju Mojce Tavčar-Benčić iz Agilne agencije pod krošnjama Znanstvenog vrta o pogledu u budućnost, odnosno o izazovima i prilikama za suradnju STEM udruga i gospodarstvenika govorili:  Helga Možé  ispred Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Anton Pletikos ispred Zajednice tehničke kulture Pula, Branka Antunović-Piton ispred Matematičkog društvo “Istra”, Neven Iveša ispred Fakultet prirodnih znanosti pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Milan Ljuba ispred Motortech Consulting d.o.o., Bojan Blagonić – inovator te Vjeran Piršić ispred udruge Eko-Kvarner.

Sudionici su zaključno istaknuli goruću potrebu za suočavanjem s aktualnim društvenim  i okolišnim izazovima te naglasili kako se jedino uz učinkovitu suradnju svih dionika te obrazovanje djece, ali  svakako i roditelja kao primjer i obrasca ponašanja, može planirati vizija održive budućnosti gospodarstva, ali i zajednice općenito.

Nositelj projekta „STEM udruga za popularni STEM“ je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva, a partneri na projektu su Zajednica tehničke kulture Pula (koja upravlja Centrom za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije), Grad Pula – Pola, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, udruga Matematičko društvo „Istra“, udruga Društvo za robotiku Istra, udruga Morski obrazovni centar Pula te Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o..

Ukupna vrijednost projekta je 326.766,42 EUR, od čega je 277.751,46 EUR sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda dok ostatak osigurava Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Odgovori

Pin It on Pinterest