Usvojen rebalans proračuna Grada Pule za 2024. godinu

Proračun se izmjenama i dopunama povećava za 6,3 milijuna eura

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 28. svibnja 2024. usvojene su izmjene i dopune proračuna za 2024. godinu kojim se proračun povećava s 103.055.729,88 eura na 109.380.935,81 eura odnosno za 6,14 posto.

U usvojenim izmjenama proračuna prihodi se povećavaju u ukupnom iznosu od 3,8 milijuna eura, a najveći dio povećanja odnosi se na prihode od poreza na dohodak te planirane pomoći za proračunske korisnike.

Prihodi od poreza povećavaju se za 1,2 milijuna eura ili 3,28 posto, a uglavnom su posljedica izmjene Zakona o porezu na dohodak koji je stupio na snagu početkom 2024. godine.

Pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna povećavaju se za 2,1 milijuna eura ili 7,30 posto, a odnose se najvećim dijelom na povećanje plaća djelatnika u školama za čije plaće sredstva dolaze iz državnog proračuna.

Izmjenama i dopunama povećana su izdvajanja za predškolski odgoj u iznosu od 732 tisuće eura za plaće zaposlenih u vrtićima temeljem Aneksa Kolektivnog ugovora te sredstva za plaće učitelja i pomoćnika u nastavi u produženom boravku za 19 tisuća eura koje se time usklađuju s novom Uredbom za obračun plaće u javnim službama.

Za uređenje i opremanje pet učionica u dislociranom prostoru Škole za odgoj i obrazovanje Pula osigurana su dodatna sredstva u iznosu od 60 tisuća eura kao i sredstva za otvaranje novih skupina i opremanje skupina dograđenog vrtića u Rižanskoj ulici.

Izdvajanja za sport povećavaju se u iznosu od 301 tisuća eura za programe udruga natjecateljskog sporta i sportske zajednice radi odigravanja završnica prvenstava, plasmana klubova u viši rang natjecanja, nastupa u Europskoj ligi i kupu, odigravanja kvalifikacija za ulazak u viši rang natjecanja kao i radi ostvarenja rezultata klubova u ekipnim i pojedinačnim sportovima.

Povećavaju se izdvajanja i za uslugu pučke kuhinje u iznosu od 10 tisuća eura te za udruge AjA i udrugu Institut za prihvat i zbrinjavanja beskućnika za 40 tisuća eura. Plaće zaposlenih u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda uvećavaju se u iznosu od 50 tisuća eura.

Sufinanciranje najma stanova liječnicima obiteljske i hitne medicine uvećava se s 200 na 300 eura mjesečno za što će se izdvojiti 30 tisuća eura.

Značajnije i važnije izmjene rashoda Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte odnose se na provođenje mjera poboljšanja kvalitete zraka za što je povećan planirani iznos za 44 tisuća eura.

U cilju unapređenja sustava gospodarenja otpadom planirana sredstva kapitalne pomoći trgovačkom društvu Pula Herculanea povećavaju se za 150 tisuća eura i iznose 337 tisuća eura, a utrošit će se za izradu projektne dokumentacije za reciklažno dvorište, GIS sustav te ugradnju polupodzemnih spremnika za otpad na više lokacija.

Za potrebe nabave opreme i vozila Javne vatrogasne postrojbe planira se 97 tisuća eura, a za izradu glavnog projekta za izgradnju Regionalnog centra za zaštitu i spašavanje planiraju se rashodi u iznosu od 350 tisuća eura.

Upravni odjel za kulturu povećava rashode 143 tisuće eura za povećanje osnovice za plaće i drugih prava za zaposlene u ustanovama u kulturi.

Gradsko vijeće je donijelo Odluku o dodjeli 412 tisuća eura kapitalne pomoći trgovačkom društvu Pula usluge i upravljanje za dovršetak investicije uređenja nogometnog igrališta Valkane, te 300 tisuća eura za zamjenu travnjaka Gradskog stadiona Aldo Drosina. Ugovorom o donaciji umjetnog travnjaka za nogometno igralište na Valkanama od strane Hrvatskog nogometnog saveza utvrđena je donacija travnjaka s montažom dimenzija 104×68 metara, tj. igrališta 100×64 m s dva metra zaštitnog područja, što čini ukupne dimenzije od 7072 četvorna metra. Radi sigurnosti korisnika odlučilo se napraviti veće zaštitno područje iza out i gol linije do ograde i ogradnog zida te je travnjak produžen s dva metra na četiri metra, odnosno na teren dimenzija 108×72 m, što je povećalo ukupnu površinu igrališta na 7776 četvorna metra. Povećanje ukupne površine igrališta 704 četvorna metra bit će jednak trošak trgovačkog društva Pula usluge i upravljanje i Hrvatskog nogometnog saveza.

Donesene su i Odluka o izradi izmjene i dopune Prostornog plana uređenje Grada Pule i Odluka izradi izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Pule. Osnovni ciljevi i programska polazišta za izradu izmjene i dopune Plana su usklađenje sa Zakonom, Pravilnikom i ostalim važećim propisima iz područja prostornog uređenja, usklađenje s planom šireg područja iste razine, transformacija Plana što podrazumijeva proces prelaska u digitalni oblik Plana sa svojstvima i sadržajima pridruženih sukladno Pravilniku, u modulu ePlanovi i modulu ePlanovi Editor Informacijskog sustava prostornog uređenja. Time će se osuvremeniti, unificirati i digitalizirati GUP Grada Pule, čime će se pojednostaviti i olakšati njegova provedba te ubrzati izdavanje akata za gradnju i realizacija investicija na svim razinama upravljanja. Nova tehnologija izrade Plana omogućit će unošenje svih relevantnih prostornih podataka te njihovu analizu i usporedbu.

Odgovori

Pin It on Pinterest