Lerotić: Vladina porezna reforma nije dostatna za vrijeme u kojem se nalazimo!

ZAGREB – U saborskoj raspravi o drugom čitanju paketa poreznih zakona sudjelovao je zastupnika IDS-a Marin Lerotić, te istaknuo kako predložene porezne izmjene nisu u skladu sa situacijom i nisu dostatne za vrijeme u kojem se nalazimo.  

– Između prvog i drugog čitanja nije prošlo puno vremena, niti punih mjesec dana, ali je baš prije nekoliko dana došlo do novog djelomičnog zatvaranja hrvatskog gospodarstva koji je trebao potaknuti Vladu da ova porezna reforma izgleda bitno drugačije nego je to originalno bilo zamišljeno. Cijeli jedan sektor uslužnih djelatnosti – ugostiteljstvo je zatvoreno, sportske djelatnosti i aktivnosti, fitness centri, teretane su zatvorene i zabranjena im mogućnost rada. Vlada očito ne prati situaciju i ne reagira te reforme nisu u skladu sa realnim stanjem, naveo je Lerotić.

– Ono što bi trebalo provesti kao suštinsku reformu poreznog sustava jest fiskalna decentralizacija a uz to paralelno i funkcionalna decentralizacija. Potrebno je prenošenje ovlasti i mogućnosti financiranja na lokalnu i regionalnu razinu. Tek tada bi se dala mogućnost snažnijeg razvojnog potencijala jedinicama lokalne i regionalne samouprave koje najbolje poznaju potrebe svojih građana i prioritete koje treba financirati, naglasio je Lerotić  i dodao da su ključni problem javnih financija u Hrvatskoj rashodi koji su svake godine sve veći neovisno o prihodima.

– Država je u ovih 30 godina pokazala da nije u stanju osigurati uvjete za snažniji gospodarski razvoj i rast standarda građana. Koliko još godina i desetljeća trebamo izgubiti da bi se shvatilo da je ovaj centralistički model ustroja države promašen i potrošen. Prava porezna reforma bi trebala rasteretiti poduzetnike i građane, potaknuti investicije i potrošnju te ubrzati proces izlaska iz krize. A toga u ovoj reformi gotovo pa i nema, zaključio je Lerotić.  

Odgovori

Pin It on Pinterest