30. PUF – međunarodni kazališni festival

Na programu je bilo otvaranje izložbe “Sisi, vrati se!!!” mladih pulskih umjetnica Vasje Šumonje i Lune Vojnović u Galeriji Makina. Izložba je realizirana u sklopu programa PUF Off, festivalske produkcije kojom se zajedno s mladim i afirmiranim lokalnim umjetnicima komentiraju goruće teme u zajednici – u ovom slučaju nestanak pulskih spomenika, među kojima i onaj carice Elizabete, po dolasku talijanske vlasti 1918. godine. Izložbu su otvorili voditelj galerije Hassan Abdelghani, umjetnički ravnatelj PUF-a Branko Sušac i Vasja Šumonja. 

Festival je svečano otvoren u Malom rimskom kazalištu, gdje su se prisutnima obratili predsjednik Saveza kulturno-umjetničkih društava grada Pule (SAKUD Pula) Vito Paoletić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Emina Popović Sterpin i Sušac, nekadašnji djelatnik SAKUD-a Pula i jedan od pokretača PUF-a, kojemu je dodijeljena počasna nagrada za 30-godišnji rad.

Na istoj lokaciji održana je potom Međunarodna site specific koprodukcija Anno Domini 2024, pod nazivom “Metamorfoze”, a koja tradicionalno otvara festival. Ove godine ona je rezultat suradnje s brazilskim družinama Terror Barato i Desterro  Ateliê te londonskim Overtone Theatreom, dok je suorganizator Arheološki muzej Istre. Mladi brazilski redatelj Daniel Passi obradio je tijekom 10-dnevne rezidencije Ovidijeve “Metamorfoze” kojima je kritički istražena pulska rimska baština kroz perspektivu Latinske Amerike. U projektu su sudjelovali mladi glumci iz Brazila i Italije, te glumci i plesačice iz Dramskog i Plesnog studija INK-a, Soul Flowa i Kazališta Dr. Inat, ali i drugi lokalni umjetnici.  

Posljednja prvog dana bila je u Istarskom narodnom kazalištu interdisciplinarna predstava “KA-F-KA” francuskog Oriantheatre Dance Companyja, kojom je PUF obilježio 100-godišnjicu Kafkine smrti. Predstava je imala premijeru upravo na PUF-u 2016. godine, a nadahnuta je vizualnim univerzumom Franza Kafke te je slobodna interpretacija njegove “Preobrazbe”. U njoj pratimo čovjek izgubljenog u rutini vlastitog života, koji se budi da bi otkrio kako je pretvoren u drugo biće. Pati od izolacije, samoće, gladi i boli, ali svejedno nastavlja trčati kroz sve svoje društvene i individualne obveze.

Za kraj večeri održano je u festivalskom klubu, Klubu Kotač u DC-u Rojc, druženje uz razgovor o predstavama i glazbu Tricky D-ja, koji će zabavljati goste i publiku tijekom svih pet festivalskih dana.

Večeras su na programu Gobi Dance Company iz Mađarske s predstavom “Freestyle” (INK, 19:00), otvaranje izložbe PUF-ovih plakata “30 godina kazališnih metamorfoza” (Dnevni boravak DC-a Rojc, 20:15) i Macarena Recuerda iz Španjolske sa “The Watching Machine” (Kazalište Dr. Inat, DC Rojc, 21:00). U Klubu Kotač će Tricky D nastupiti s početkom u 22:00 sata.

PUF (2.-6. listopada) organizira SAKUD Pula u suradnji sa Kazalištem Dr. Inat i Istarskim narodnim kazalištem. 

Odgovori

Pin It on Pinterest