Puštanjem crnih balona u zrak u Puli obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Puštanjem crnih balona u zrak na pulskome Trgu Portarata danas je tradicionalno obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u organizaciji Sigurne kuće Istra. Tim simboličnim činom i performansom, u izvedbi članova Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta, odana je počast svim ubijenim ženama žrtvama obiteljskog nasilja u Republici Hrvatskoj.

Okupljenima kod Slavoluka Sergijevaca, potporu ovom značajnom obilježavanju i ove su godine uputile zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, zamjenica župana Istarske županije Sandra Čakić Kuhar, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović, načelnik Policijske postaje Pula Vjekoslav Vukšić, predstavnice Obiteljskog centra, Crvenog križa, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, učenici i nastavnici Gimnazije Pula i građani.

„Svake godine pa tako i ove pridružujemo se obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Osim ovog suporta Grad Pula i financijski pomaže aktivnosti koje Sigurna kuća Istra nudi svojim korisnicima. Ove godine u proračunu je za Sigurnu kuću namijenjeno 250.000,00 kuna. Sigurnoj kući Istra dodijelili smo i prostor za administrativni dio poslova, zatim prostor za Savjetovalište za žene žrtve nasilja i stanove bez naknade koji se koriste kao sklonište za žene žrtve nasilja“, rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci. Dodala je kako djeca žena žrtava obiteljskog nasilja imaju besplatan upis u vrtić i jaslice, a djeca školske dobi besplatnu marendu i produženi boravak.

„Na taj način mi kao zajednica želimo pomoći ženama, koje se nađu u situaciji da se moraju skloniti od nasilnika, da zbrinu djecu i lakše pronađu posao čime se stvaraju preduvjeti da te žene postanu financijski neovisne i započnu dostojanstven život“, poručila je zamjenica gradonačelnika Puh Belci.

Koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul rekla je kako su u Republici Hrvatskoj u zadnjih 18 godina ubijene 362 žene te da su u Istri u proteklih 25 godina ubijene su 23 žene i 17 pokušaja ubojstva.

„Za vrijeme lockdowna mi u Istri nismo primijetili porast obiteljskog nasilja, međutim  bojimo se jeseni i zime jer već u zadnje vrijeme imamo povećan broj poziva i upita za smještaj u sklonište“, kazala je Černjul.

Glasnogovornica Sigurne kuće Istra Branka Žužić pozvala je žene, i sve koji trpe nasilje, da se bez straha i s povjerenjem obrate Sigurnoj kući Istra na broj 052/500-148ili na broj policije 192.

Sigurna kuća Istra s radom je započela 2006. godine uz pomoć Istarske županije i jedinica lokalne samouprave. U skloništu Sigurne kuće Istra u proteklih 14 godina rada smještene su 342 žene, a psihosocijalnu pomoć, pravnu ili neki drugi vid podrške, zatražilo je preko tisuću žena.

Pin It on Pinterest