Najavljena manifestacija 24. HISTRIA 2017.

 

Danas je u prostorijama Turističle Zajednice Pula najavljena 24. manifestacija HISTRIA 2017. – izložba hrane i pića hrvatskih proizvođača koja će se održati od 11. do 13. travnja 2017. godine u Domu hrvatskih branitelja.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić ovim se putem zahvalio svim djelatnicima turističkih zajednica u Istri na promociji zdrave domaće prehrane i njihovom vrijednom radu. “Danas u globaliziranom svijetu turizam sve više predstavlja želju za određenim doživljajem, u što svakako spada i gastro okus. Također je činjenica da su naši domaći proizvodi itekako kvalitetni te kako je jedan od motiva dolazaka u našu županiju upravo okus nečega izvornoga.” – kazao je Miletić.

Istarski župan Valter Flego kazao je kako mu je iznimno drago što sudjeluje na predstavljanju manifestacije, posebno Gastro kutka koji se po prvi put održava u sklopu Histrie. “Uspjesi Istre nižu se jedan za drugim, a upravo smo proteklog tjedna drugi put zaredom proglašeni kao najbolja maslinarska regija prema ocjeni svjetskog vodiča za ekstradjevičanska maslinova ulja FLOS OLEI, a uz to smo proglašeni i za vinskom regijom godine od strane jedne od najvećih neprofitabilnih svjetskih vinskoh udruga Munskänkarna iz Švedske. Pokazatelj je to da smo na pravom putu i da su naši proizvodi svjetske klase.” – poručio je Flego.

Svoju ponudu je predstavilo i četvero istarskih gastro manifestacija koje organiziraju manje lokalne jedinice Istre u pred ili post sezoni.  Lenka Šajina iz TZ općine Žminj  predstavila je istarski festival pašte koji će se održati 1. i 2. srpnja 2017., dok je Morena Smoljan Makragić iz TZ Vodnjana najavila Vodnjansku špaletu koja se već tradicionalna održava na uskršnji ponedjeljak na Stanciji Buršić. Mateja David iz zadruge Dva roga predstavila je Festival sira koji će se u Kaštelu u Savićenti održati krajem rujna, dok je Iva Jeletić Prodna iz TZ Motovun najavila festival terana i tartufa koji se održava u motovunskoj starogradskoj jezgri 21. listopada.

Osim spomenutih održat će se još dva istarska festivala i to Festival samoniklog bilja od 22. do 23. trvnja i porečka Vinistra od 12. do 14 svibnja.

Ovogodišnja Histria na kojoj će nastupiti ukupno 72 izlagača od kojih je čak 36 proizvođača s ukupno 64 nova proizvoda, posvećena je ekološkoj proizvodnji i ponudi, a naglasak se stavlja na nove proizvode.

Pin It on Pinterest