Nastavlja se izgradnja pulske obale

 

Pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego te ravnatelj Lučke uprave Donald de Gravisi danas su na pulskoj rivi održali konferenciju za novinare povodom najave skorašnjeg početka radova na idućoj fazi gradnje pulske obale. Naime, projekt nove pulske obale izvodi se u fazama te je do sada izgrađeno ukupno 156 metara nove obale, a u drugoj fazi radova koja bi prema najava trebala započeti krajem ovog mjeseca, radovi će se odvijati u pravcu prema Uljaniku, odnosno okomito na postojeću obalu, tako da će se zatvoriti cijeli potez od Riječkog gata do postojećeg platoa.

„Važno je istaknuti kontinuitet ulaganja u pulsku obalu i svjedočimo činjenici da Pula svakim danom postaje pravi Mediteranski grad koji ima rivu kakvu i zaslužuje. Imali smo splet povijesnih okolnosti da je veći dio pulskog zaljeva bio zauzet od vojske i industrije, a potez rive koji se danas širi prema Velom Vrhu omogućit će novu šetnicu sa svim dodatnim sadržajima“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Istarski župan Valter Flego naglasio kako se drugom fazom projekta uređenja pulske rive nastavlja sa značajnim ulaganjima u infrastrukturu, koja su u  protekle su 4 godine na području Istarske županije premašila 710 milijuna kuna. „Projektom činimo dodatni iskorak u povećanju kvalitete obavljanja pomorske djelatnosti, što je od velike važnosti za Istru kao najturističkiju regiju u Hrvatskoj. Ujedno, nastavljamo s ulaganjima u lučku infrastrukturu čime stvaramo  preduvjete za daljnji razvoj nautičkog turizma, jednog od najbrže rastućih segmenata turizma“, naglasio je župan dodajući kako su prihodi od nautičkog turizma u Istarskoj županiji u protekloj godini premašili 110 milijuna kuna.

„Ukupna vrijednost projekta iznosi cca 50 milijuna kuna, od čega je do sada utrošeno 17,2 milijuna kuna i to sufinanciranjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od 6,4 milijuna kuna, Istarske županije u iznosu od 2,87 milijuna kuna, te Grada Pule u iznosu od 330 tisuća kuna. Svojim sredstvima iz redovnog poslovanja Lučka uprava Pula uložila je do sada 7,67 milijuna kuna“, kazao je ravnatelj De Gravisi.

Gradnja će biti drugačije izvedbe, ne više na betonskim blokovima, već na pilotima (stupovima). Kada se radovi okončaju u dužini od navedenih 50 metara, dogovorit će se s izvođačima nastavak radova u nastavku obale od postojeće obale na platou prema Velom vrhu u duzini od 126 m. Tako da je namjera do kraja godine zatvoriti cijeli projekt izgradnje nove obale podno pulske Arene.

Pin It on Pinterest