Dva dana nas dijeli od sedmog po redu festivala Bloomsday Croatia

 

Bloomsday Croatia je književna verzija Comic-Cona gdje ljubitelji Irske i Jamesa Joycea slave ideju najslavnijeg romana u kanonu a samo nas dva dana dijeli od sedmog izdanja.

 Uliks je više od knjige: on je zbroj riječi što rastežu um idejama koje se nikada ne mogu vratiti u početnu poziciju a Joyceove će ga riječi i realizacije u vremenu i prostoru Bloomsdayja izvući iz okvira korica i predrasuda. Joyceom se služimo da bismo slavili toleranciju, interakciju, ideju, izražaj i pokret.

Sedmi Bloomsday dovodi sudionike iz cijele zemlje, ali i Europe kako bi se uspostavila kreativno-kulturna mreža koja odražava joyceovsku raznolikost u različitim formatima, žanrovima i izvedbenim oblicima. Festival ove godine slavi umjetnost plesa i pokreta, pa uz nastup Irish Maidena vidjet ćemo nastup posvećen Joyceovoj odabranici Nori iz gitare i grla Dorotee Zovko i zaplesat ćemo na urbane irske zvukove na radionici hip-hopa u kulturnom centru Rojc.

Festival će otvoriti irska veleposlanica Olive Hempenstall kojoj je ovo prvi Bloomsday u Hrvatskoj a pokazat će nam kako pronaći svoje mjesto na irskom otoku i zašto ga Hrvati sve više smatraju obećanom zemljom.

Joyceovskim principom vođen festival mora zadovoljiti sva osjetila pa priprema radionicu koktela i govori kakvog su kokteli značaja za Irce na početku stoljeća kao i radionicu stop-animacije uz kavu koju je književnik volio.

Deset je točaka na Joyceovoj pulskoj karti 2017. koje smo stavili na posebno oblikovanu kartu Pule a oni koji zavire na neke od njih i ostave svoj slikovni trag za to će biti i nagrađeni. Naposljetku, nakon dvodnevne Odiseje festival će biti okrunjen zvijezdama i carskim kontekstom rimskog Augustovog hrama gdje će biti prikazana najnovija adaptacija Joyceova Uliksa.

Cjelokupni je program besplatan za javnost.

 Više infomacija na: facebook.com/bloomsdaycro

 

Pin It on Pinterest