Dva nova Mercedesa za pulsku hitnu službu

U pulsko sjedište Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije stigla su dva nova vozila hitne pomoći, dva nova Mercedesa, kupljena iz decentraliziranih sredstava koja stižu preko Županije i vlastitih prihoda namaknutih ljetnim dežurstvima na brojnim ljetnim manifestacijama, nešto i naplatom usluga neosiguranim osobama. Oba vozila koštaju nešto manje od 900 tisuća kuna, a namijenjena su pulskim ekipama hitne pomoći koje imaju najviše intervencija, a najstariji vozni park. Raspisan je natječaj i do kraja godine trebaju stići još dva vozila, dva Peugeota za ukupno oko 700 tisuća kuna, koja će najvjerojatnije ići ispostavama Hitne medicinske pomoći u Pazinu i Rovinju.

Skupi popravci

Dva suvremena nova Mercedesa jučer su u Puli željno iščekivana, svi zaposlenici u sjedištu Zavoda izašli su na doček. Uz ugrađenu standardnu medicinsku opremu, skupe elektroničke uređaje poput respiratora, defibrilatora, monitora, EKG-a i drugih aparata prenijet će iz starih vozila. Dva najstarija kombija idu u otpis, ponudit će se pulskoj Općoj bolnici za prijevoz pacijenata dok su još na dvije lokacije, a ako njima ne treba, prodat će se na javnoj dražbi. U voznom parku pulske ispostave izvanbolničke hitne pomoći vozila potječu iz 2006., 2008. godine, što je jako staro i istrošeno s obzirom na posao koji obavljaju, na stotine tisuća prijeđenih kilometara, zbog čega se vozila često kvare i servisiranje odnosi velik novac.

– U sedam ispostava imamo 25 vozila hitne pomoći. Ti auti smjeli bi prijeći oko 300 tisuća kilometara, a naš je prosjek već 180-200 tisuća. Mercedesi koje imamo prešli su i 500 tisuća kilometara, a još su dobri i zato smo se odlučili za tu firmu. To je naše osnovno sredstvo rada, jer naše ekipe rade na terenu, na cesti, i vozni park moramo stalno obnavljati. Poreč i Buzet su lani dobili novo vozilo, umaška hitna kompletno je obnovljena, i prostorno i opremom. U Pazinu smo nedavno adaptirali prostor a do kraja godine će im stići i novo vozilo, kao i Rovinju gdje imaju vozilo i iz 2003. godine. Sljedeća na redu je labinska ispostava gdje hitne ekipe voze i kombi iz 2002., osim što rade u izrazito lošim prostornim uvjetima, kaže dr. Srđan Jerković, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

Brzo do pacijenata

Obnova voznog parka direktno utječe na dizanje efikasnosti izvanbolničke hitne službe. “Do svakog bolesnika moramo doći sigurno i brzo. Možemo mi imati mobilni CT, ali ako nemamo čime brzo i sigurno doći do pacijenta, onda nas nema. Kad su infarkti u pitanju, pacijenti se hitno voze za Rijeku, a bude i kiše i leda na cesti, uz brzinu od 130 kilometara na sat. U gradskoj se, pak, vožnji, stani-kreni, vozila najviše habaju”, ističe dr. Jerković.

Odgovori

Pin It on Pinterest