Drugi koncert edukativnog ciklusa Glazbeni poučak u znaku harfe

U sklopu Glazbenog poučka, ciklusa edukativnih koncerata, u organizaciji Istarskog pododbora Hrvatskog društve glazbenih umjetnika, održat će se drugi koncert ovaj četvrtak, 13. listopada, u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca. Istog dana, planirana su dva koncerta, u 12.30 sati za osnovnoškolski uzrast, a u 13.30 sati za srednjoškolski uzrast. Na koncertu naziva “Mistična, čarobna, nebeska, poetična harfa…” nastupit će Diana Grubišić Ćiković i Veronika Ćiković.

Diana Grubišić Ćiković studij klavira završila je 1988. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Studij harfe završila je 1994. godine na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Usavršavala se na međunarodnim majstorskim tečajevima za harfu kod prof. Catherine Michel (Francuska) i prof. Patrizie Tassini (Italija). Poslijediplomski studij harfe završila je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u  Lovranu, u klasi prof. Irine Petrovne Pašinskaje. Do sada je održala brojne koncerte u zemlji i inozemstvu, solističke cjelovečernje koncerte, nastupala kao solistica uz pratnju Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Slovenske filharmonije, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra HRT-a, Varaždinskog komornog orkestra, Riječkog komornog orkestra, Zadarskog komornog orkestra te Mađarskog simfonijskog orkestra “Danubia”. Osim solistički, nastupa i u komornim sastavima te snima za fonoteku Hrvatskog radija. U travnju 2007. godine, izdavačka kuća Croatia Records objavila  je njen prvi solo  CD ” HARFOSFERA” Više od dvadeset godina bila je članica Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Od 1994. godine do 2006. predavala je harfu na Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci, a od 2002. godine kao docentica predaje harfu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Veronika Ćiković rođena je 1997. godine u Rijeci. Paralelno s učenjem harfe kod majke harfistice, završava osnovnu i srednju glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci. Studentica je druge godine harfe  na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobitnica je prve  nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima HDGPP-a 2008. 2014. i 2016. godine te druge nagrade na državnom natjecanju komornih sastava 2008. Na međunarodnim natjecanjima Društva  harfista Slovenije u Velenju 2007. i 2013. godine dobila je zlatne plakete. Pohađala je seminare uglednih harfista te je članica hrvatskog ansambla harfi ‘Tisuću žica’.

Ciklus edukativnih koncerata odvija se svaki mjesec od rujna do studenog, kako bi održao kontinuitet glazbenih događanja. Koncerti su metodički oblikovani i traju od 45-60 minuta. Ciljevi koncerata su predstaviti odabrane glazbene pojmove, instrumente, skladatelje, izvođače koristeći interakciju s publikom i rmultimedijalne prezentacije te na takav način predstaviti suvremenu glazbenu scenu u Istri, približiti ju mlađoj publici na njoj prihvatljiv, suvremen način. Glazbeni poučak temelji se na stvaralaštvu domaćih kreativnih snaga, a autorice projekta su članice Istarskog pododbora HDGU-a Aleksandra Golojka i Nataša Dragun.

Koncert sponzoriraju Grad Pula, Arheološki muzej Istre i medijski pokrovitelji. Za sve goste, ulaz je besplatan.

( www.pula.hr )

Odgovori

Pin It on Pinterest