Rovinj: Prva na redu za obnovu je fasada žute zgrade

Danas startaju brojni radovi na gradskim krovovima, vijencima i fasadama u Rovinju. Najatraktivnije i prvo u nizu obnova odnosi se na pročelje Doma kulture, na kojem predstoji da konzervatori sondiranjem odrede boju pročelja koja bi trebala biti najsličnija onaj povijesnoj. U tom smislu, danas će postaviti skelu s pomoću koje će se na dvadeset mjesta uzeti uzorci.

Prema riječima direktora gradskog poduzeća Rubini Maurizia Božića građevinski radovi na Domukulture, odnosno žutoj zgradi kako je Rovinjci zovu trebali bi započeti koncem listopada i obuhvatiti sve tri fasada (onu s pogledom na gradsku palaču, Trg maršala Tita i Valdiboru), podkrovne ukrasne vijence, zamjenu dotrajalih oluka i škurnica. Radove na gradskoj zgradi platit će Grad Rovinj i oni iznose 491 tisuću kuna.

Sunčani sat

-Osim zgrade Doma kulture u pripremi je natječajna dokumentacija za uređenje još jedne atraktivne fasade smještene u srcu grada, a koje također financira Grad Rovinj s iznosom, procijenjenim na oko 80 tisuća kuna. Riječ je zgradi na rivi na kojoj se nalazi sunčani sat i koja će dobiti uređene vanjske fasade prema Trgu maršala Tita i onu s pogledom na luku, kaže Maurizio Božić.

Osim uljepšavanja fasada poduzeće Rubini s listopadom kreće i u ostale građevinske radove. Konkretno, na adresi Carera 9 ( iznad Istarskih knjižara) rekonstruirat će se dobrano devastirano krovište a potom srediti i fasada. Ove radove vrijedne 240 tisuća kuna financirat će dijelom Grad Rovinj a dijelom stanari. Najzahtjevniji radovi ipak se odnose na zgradu u Ulice Edmonda de Amicisa 2., gdje je vanjska bočna fasada dobrano devastirana pa žbuka otpada. Radovi na vijencu zgrade i uništenom “trbuhu” bogatom brojnim neravninama “teški” su 80 tisuća kuna i prostiru se na čak 120 četvornih metara.

Dogovor vlasnika

Također, u najvećoj trgovačkoj Ulici Carera, i to na brojevima 27 i 9, uskoro bi se trebale postaviti skele. Naime, na broju 27 suvlasnici zgrade, nakon što postupak uređenja bude okončan, za uređenje fasade trebat će iskeširati između 140 i 150 tisuća kuna, o čemu će konačno slovo reći dokumentacija. Isti se postupak odnosi i na adresu Carera 9, na kojoj je smještena zgrada stara dvjestotinjak godina i na kojoj će se zbog zuba vremena rekonstruirati krov. Jesenje uređenje Grada u ovoj turi, po svemu sudeći neće zaobići ni Garibaldijevu na broju 5 i 8, na kojima se još uvijek obavljaju razgovori sa suvlasnicima prostora i stanarima.

Izvor:  http://www.glasistre.hr

 

Odgovori

Pin It on Pinterest