Nastavit će se ulaganje u nove sadržaje na Hidrobazi

Otkad je uređena nova  plaža na Hidrobazi, Štinjanci, ali i drugi korisnici, puni su riječi hvale. No, to je tek djelomično realiziran projekt koji bi se trebao nastaviti u još šest faza. Ovaj dio počeo se uređivati početkom ove godine i do ljeta su izgrađena dva stabilizacijska pera, nasipane plaže, uređeni pristupi moru za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, uređene kabine za presvlačenje, punkt za spasioce te sva potrebna infrastruktura. No, ovisno o prilivu novca u proračun, radovi bi se trebali i nastaviti.

Uređen centralni dio

I tijekom nedavnog predlaganja projekata za proračun, žitelji Štinjana pohvalili su uređenje plaže na Hidrobazi te ih je zanimalo hoće li se uređenje nastaviti kako je planirano, na što im je nadležni pročelnik za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić kazao kako vjeruje da će se uređenje nastaviti, ali ne “u dubinu”, već da će se najprije ići na uređenje plaža lijevo i desno, odnosno prema lučici i Valbandonu.

– Projekt uređenja područja Hidrobaze podijeljen je u sedam faza, a nakon što je prije početka ovogodišnje turističke sezone plaža i uređena, stekli su se uvjeti za kandidiranje projekta po sljedećoj fazi prema građevinskoj dozvoli. Stoga je Grad Pula kandidirao nastavak projekta uređenja plaže na objavljen Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2016.  godini, ističe pročelnik Škuflić.

“Prva faza obuhvatila je uređenje centralnog dijela plaže, a daljnjim aktivnostima planira se širenje zone uređenja u produžetku centralnog dijela, odnosno izgradnja šetnice s urbanim sadržajima te izgradnja stabilizacijskog pera sa školjerom čime će se zaštititi plaža od jakih morskih struja i osiguratizadržavanje nasipanog šljunčanog materijala na plaži. Drugim riječima, zahvatom se planira urediti cijela obalna fronta plaže na Hidrobazi u obuhvatu koji se proteže na 224 metara obalnog pojasa s jedne i 248 metara s druge strane centralnog dijela plaže. Ministarstvo turizma, sukladno javnom pozivu, u roku od 60 dana od dana okončanja javnog poziva – do 15. studenog 2016. godine – odabrat će projekte koji ulaze u uži izbor za dodjelu maksimalnog iznosa bespovratnih sredstava od milijun kuna. Ostatak sredstava za nastavak uređenja plaže na Hidrobazi po ovoj fazi planira se osigurati iz gradskog proračuna za 2017. godinu. Ukoliko se ukaže mogućnost dodatnih izvora financiranja od strane nadležnog ministarstva ili po nekoj drugoj osnovi, svakako će se projekt kandidirati i na te javne pozive”, kažu u Gradu Puli.

Ulaže se i u druge plaže

S obzirom na optimalno korištenje prirodnih i kulturnih resursa te ponuđene različite sadržajerekreativnog turizma, po dovršetku projekta, lokacija Hidrobaza postat će cjelogodišnja destinacija za šetnje, boravak, rekreaciju i druge aktivnosti na otvorenom.

– Važno je naglasiti kako se uređenje gradskih plaža planira kontinuirano i sustavno pa je tako samo u ovoj godini osim uređenja centralnog dijela plaže na Hidrobazi izgrađeno i pristupno stubište na šetalištu Lungomare, u Gortanovoj uvali postavljen je novi sanitarni čvor te je uređen okoliš, izgrađen je novi plato na kupalištu Valkane, te se svake godine ulažu sredstva za pontone na Mornaru na kojemu su dodatno uređene i tribine. Uz postavu urbane opreme na Valkanama, obnovljene su bine te je zamijenjena ograda iza odbojkaškog igrališta. Nemala sredstva izdvajaju se za spasilačku službu te za održavanje plaža čistim i urednim, pojašnjava pročelnik Škuflić.

Hidrobaza je definirana kao urbana plaža

– Prema Regionalnom programu uređenja i upravljanja morskim plažama u Istarskoj županiji, pojašnjavaju nadalje iz Grada Pule, plaža Hidrobaza definirana je kao uređena urbana plaža, tematizirana kao Plaža sa sportskim i rekreativnim sadržajima te je cjelokupna izgradnja i uređenje usmjereno k potpunoj realizaciji i ciljevima zadanim tematizacijom.

Izvor:   http://www.glasistre.hr

Odgovori

Pin It on Pinterest