Miletić: Nadamo se da će nova Vlada biti korektna prema Istri

Sastav nove hrvatske Vlade, koju će danas u Hrvatskom saboru predstaviti mandatar i budući premijer Andrej Plenković, izazvao je komentare i u redovima opozicije.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u izjavi za naš list napominje da “iako je odabir ministara isključivo odluka mandatara Vlade Andreja Plenkovića, žao nam je što niti jedan ministar nije iz Istarske županije. Jedna smo od lokomotiva razvoja Hrvatske i upravo zato vjerujem da naša županija zaslužuje imati svog predstavnika u izvršnoj vlasti.”

Nitko iz Istre

– Gospodin Anton Kliman jako je dobro radio svoj posao i ne vidim razlog zbog kojeg više ne bi trebao biti ministar turizma. Želim vjerovati da sve to skupa nije pokazatelj odnosa Vlade prema Istri. S druge strane, pozdravljam činjenicu da se Plenković odmaknuo od radikalnog, nacionalističkog krila HDZ-a, kaže Miletić i dodaje da se nada da će nova Vlada biti korektna prema Istri i da će respektirati važnost ključnih projekata za našu regiju, poput dovršetka izgradnje i opremanje pulske bolnice, nadogradnje Istarskog ipsilona u punom profilu te da ni u kojem slučaju neće dovoditi u pitanje već započete projekte.

Ono što me, međutim, zabrinjava su informacije koje dolaze od pojedinih predstavnika Mosta da se Istru želi ukinuti kao samostalnu županiju, te najave Mosta o financijskom udaru na lokalne zajednice koje su najbliže građanima. Time se želi dodatno centralizirati Hrvatsku, a lokalne sredine ostaviti bez elementarnih sredstava za funkcioniranje. Isto tako, najave da će državne institucije i poduzeća, poput MUP-a i Elektroistre preseliti iz Istre u Rijeku, direktan su udarac na ideju Istre kao zasebne županije. Ovim putem jasno poručujem da ćemo se mi protiv takvog odnosa vrlo glasno boriti, objašnjava Miletić

Proračun je pokazatelj

SDP-ov Peđa Grbin naglašava kako mu je “prvenstveno žao što nakon dugog vremena u Vladi Republike Hrvatske neće biti nikoga iz Istre. Naši kolege ministri, bez obzira iz koje stranke dolazili, radili su korektan posao u Vladi, podsjeća Grbin.

– Drago mi je što je Plenković pokazao snagu i othrvao se najradikalnijim krugovima HDZ-a, utjelovljenima u Zlatku Hasanbegoviću, mada moram kazati da ni stavovi Milana Kujundžića nisu mnogo blaži. Ostaje da vidimo planove i zalaganja nove Vlade i kako će to biti pretočeno u proračun za 2017. godinu. Bez obzira što sam političar iz opozicije, građanin sam ove zemlje i želim da nam bude dobro.

To je moguće samo ako ova Vlada, za razliku od prošle, bude radila dobro, komentira član Predsjedništva i saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin.

( Izvor:   http://www.glasistre.hr   )

Odgovori

Pin It on Pinterest