Najveći tartuf ima tvrtka Zigante tartufi

Sedmi Festival terana i tartufa okupio je danas brojne ljubitelje dobrih zalogaja i dobre kapljice ne samo iz cijele Istre, nego i mnogo šire. Popularni Dražen Turina Šajeta, koji je uz Kristijana Nemeta vodio program u velikom festivalskom šatoru postavljenom na glavnom motovunskom trgu, primijetio je u jednom trenutku da tu ima “i Slovenaca, i Japanaca i Dalmatinaca”.

U kratkoj ceremoniji svečanog otvorenja Festivala, motovunski načelnik Tomislav Pahović je pozdravljajući goste naglasio kako ova manifestacija nije prije sedam godina pokrenuta samo radi promocije terana i tartufa kao osobitosti ovog kraja, nego i radi promocije vrijednih ovdašnjih vinara i prerađivača tartufa.

Županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović je podsjetio kako su istarski gospodari dočekivali svoje goste pitanjem: “Ćeš vina eli belice?”, pri čemu je pojam “vino” bio sinonim upravo za teran, pa je i zato teran vrijedan pažnje i napora da ga se sačuva. Antolović je najavio da će se 19. studenog u Motovunu održati stručno-znanstveni skup posvećen istarskom teranu, kao još jedan doprinos nastojanju da “teran i u budućnosti bude među nama”.

Osim motovunskih vinara Fakina, Benvenutija, Tomaza, Fachina i Bertoše, na Festivalu su svoje terane predstavili i vinarije Trapan iz Šišana, Coslovich iz Oprtlja, Franc Arman iz Vižinade i Zigante iz Kostanjice. Tartufe i prerađevine od tartufa predstavile su tvrtke Miro tartufi iz Motovuna, Natura tartufi iz Buzeta te Zigante tartufi iz Buja, dok su ostali izlagači predstavili kekse s tartufima, čokolatine s teranim i tartufima, rakije i likere s tartufima i teranom, čak i sapune s aromom tartufa, i zatim med, pršute i kobasice, sir, voće i voćne prerađevine, i suvenire odnosno rukotvorine.

Jedan od vrhunaca Festivala bilo je vaganje tartufa radi proglašenja najvećeg bijelog tartufa pronađenog u dosadašnjem dijelu sezone. Veličine izloženih tartufa nisu baš pouzdano ukazivale na konačni rezultat, ali neumoljiva je vaga pokazala sljedeće: tartufu tvrtke Natura tartufi težina od 227 grama priskrbila je treće mjesto, drugo mjesto je sa svojim ulovom od 279 grama zauzela tvrtka Miro tartufi, dok je prvo mjesto i naslov najtežeg ovogodišnjeg tartufa od čak 557 grama osvojila tvrtka Zigante tartufi.

( Izvor:   http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest