Početkom studenog natječaj za gradske stipendije

Kao i svake godine, tako i ove, s početkom akademske godine Grad Pula priprema i natječaj za dodjelu stipendija. Kako saznajemo, natječaj bi trebao biti raspisan početkom studenog, a uobičajena je procedura da natječaj bude otvoren 20-ak dana, nakon čega ide obrada pristiglih zahtjeva te objava privremene liste. Nakon žalbenog roka, negdje početkom prosinca, objavljuje se i konačna lista gradskih stipendista.

Deficitarna zvanja

Kako saznajemo, ove godine studentima se ne spremaju nikakve novine te će vjerojatno važiti isti kriteriji i pravila kao i lani. Bude li tako, valja ponoviti da se stipendije dodjeljuju studentima koji prvi put upisuju akademsku godinu, za jednu akademsku godinu i ne dodjeljuju se za vrijeme apsolventskog staža. Pravo na podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendije na preddiplomskom studiju ima student koji ima prebivalište na području grada Pule, a koji je u prethodnom školovanju ostvario prosjek ocjena od najmanje 4,5 za svaku godinu obrazovanja u srednjoj školi, ukoliko se radi o studentima prve godine, odnosno najmanje 4,0 za svaku godinu obrazovanja u srednjoj školi, ako je upisan na studiju za zvanje koje je deficitarno. Za studente druge i treće godine prosjek ocjena mora iznositi najmanje 4,0 na prethodnoj akademskoj godini studija i najmanje 3,5 na prethodnoj akademskoj godini studija za zvanje koje je deficitarno.

Pravo na stipendiju na diplomskom studiju može ostvariti redovni student koji ima prebivalište na području grada Pule, koji je u prethodnom školovanju ostvario najmanje 4,0 na prethodnoj godini (odnosno zadnjoj godini preddiplomskog studija), najmanje 3,5 na prethodnoj godini (odnosno zadnjoj godini preddiplomskog studija) za zvanje koje je kao deficitarno određeno natječajem. Deficitarna zvanja su doktor medicine, zatim magistar edukacije matematike, geografije, fizike, kemije, medicinske biokemije te stručni studij sestrinstva.

Dodatni bodovi

Kao i dosad, uz dokumentaciju će trebati dostaviti i preslike diploma, potvrda i ostalih priznanja o nagradama ostvarenim u prethodnoj godini studija s natjecanja državnog i međudržavnog značaja iz područja znanja, umjetnosti i sporta, odnosno potvrdu o publiciranim radovima. Dodatne bode ostvaruju oni studenti koji donesu potvrdu visokoškolske ustanove u kojoj je vidljivo da je student položio sve ispite iz prethodne godine studija, a dodatna dva boda oni koji donesu potvrda o volontiranju ili presliku Volonterske knjižice u kojoj je vidljivo da je student volontirao najmanje 30 sati u prethodnoj akademskoj ili školskoj godini u ustanovama i udrugama civilnog društva koje su prepoznate kao organizacije koje rade za opće dobro.

Sve informacije studenti će moći naći na službenim web stranicama Grada Pule.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr   )

Odgovori

Pin It on Pinterest