Ove zime se očekuju ulaganja u plaže u Puli i Rapcu

U istarske plaže u zadnje je četiri godine uloženo čak 19 milijuna kuna, većinom vlastitih sredstava i sredstva Ministarstva turizma. Po investicijama prednjači Poreč, s  8,2 milijuna kuna; slijede Buje sa 7,6 milijuna te Novigrad s ulaganjima od 3,5 milijuna i Vodnjan s 3,1 milijun kuna. Pula je uložila 2,7 milijuna, a Rovinj 2,4 milijuna kuna, kažu podaci županijskog odjela za turizam. Ulaganja se nastavljaju i ove zime kako bi spremno dočekale goste već iduće sezone.

Tako se prema riječima pročelnice županijskog odjela za turizam Nade Prodan Mraković ove zime očekuju veće investicije u Puli, i to na Hidrobazi, zatim u Rapcu, gdje će Valamar uređivati dva nova resorta, te na Poreštini, ali i Rovinjštini.

O tome kako ulagati u plaže i koje su daljnje smjernice, moglo se čuti i na nedavno održanoj konferenciji u Peroju u organizaciji Istarske županije. Ondje su se okupili arhitekti i znanstvenici koji su iznijeli rješenja za uređenje plaža, te istraživanje o zadovoljstvu gostiju istarskim plažama.

Ima improvizacija

– Cilj održavanja konferencije bio je ukazivanje na važnost i značaj održivog, odgovornog i pametnog uređenja i upravljanja plažama kao jednog od najvažnijih segmenata u dominantnom turističkom proizvodu sunca i mora. Stoga je naš odjel još u 2015. godini izradio smjernice za uređenje plaža, upravo kako bi usmjerio upravitelje da pametno promišljaju upravljanje ovim prirodnim resursom. Od kada je ovaj plan donesen, primijetili smo da su se općine, gradovi te hotelijeri više usmjerili uređenju plaža te nas vrlo često kontaktiraju vezano za način uređenja plaža sukladno smjernicama koje su usvojeno.

Svjesni su da je to prirodni resurs kojim treba pametno upravljati. Dakle, sve više se planski razmišlja o uređenju plaža. Manje se to događa stihijski. Dakako, ima improvizacije zbog nedostatka sredstva, ljudskih kapaciteta i stručnosti. Ima i grešaka, ali trend je pozitivan, tvrdi pročelnica.

Planom je definirana i tematizacija popisanih istarskih plaža, što je uz samo uređenje i krajnji cilj svih programa i smjernica na regionalnom, ali i državnom nivou. Zasad je u Istri tematiziran jako mali broj plaža. Ipak Prodan Mraković kaže da ih ima sve više.

– Nije cilj od plaža napraviti parkove, kao što su Disneyland ili nešto nakaradno. Ide se u smjeru tematizacije kako bi svaki gost znao što ga na nekoj plaži očekuje. Još ’60-tih i ’70-tih godina imali smo nudističke plaže. Danas sve više imamo plaža za pse i kućne ljubimce, te one za obitelji i djecu s dječjim igralištima. Također, sve se više uređuje plaža sa sportsko-rekreativnim sadržajima, ali i onih za surfere, kao što je to primjerice u Rapcu, ili kampu Stupice u Premanturi.

A kada bi većina plaža bila tematizirana, većinom bi korisnici birali plaže za obitelji s djecom, romantične plaže i plaže sa sportskim i rekreacijskim sadržajima. Tako barem kažu rezultati istraživanja znanstvenika s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam koji su na konferenciji predstavili knjigu Plaže – proizvod turističkog proizvoda, koje je predstavila dr.sc. Kristina Brščić.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr   )

Odgovori

Pin It on Pinterest