Počinje rekonstrukcija De Villeovog uspona

Nakon što su izvođači radova uvedeni u posao ovoga tjedna započinje se s rekonstrukcijom De Villeovog uspona. Uređenje ovog uspona na Kaštel završetak je “trilogije”, koji je sadržavao uređenje štinjanskog Šalića i uređenje Fontičke u samom središtu grada. Kao i u Štinjanu i u Fontičkoj ulici, radove će izvoditi pulsko trgovačko društvo TGT Adriatik d.o.o., a vrijednost investicije koja počinje ovog tjedna iznosi 1,34 milijuna kuna s PDV-om.

Popločenje istovjetnim materijalnom

Izvođač radova odabran je na javnom natječaju, zajedno s rekonstrukcijama ulica Sv. Margarete, odnosno Šaliža u Štinjanu, te De Villeovog uspona. TGT -Adriatik je za sve tri rekonstrukcije ponudio ukupnu cijenu u iznosu od četiri milijuna kuna (s PDV-om) te jamstveni rok od 20 godina.

De Villeov uspon koji se nalazi unutar povijesne jezgre Pule koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, kompletno će se rekonstruirati prema uvjetima Konzervatorskog odjela u Puli. Zamijenit će se postojeća infrastruktura te će se nanovo popločiti materijalom istovjetnim postojećem, odnosno kamenom vapnencem i pješčenjakom. Polaganje kamenog opločenja i stepenica provest će se prema izvornom oblikovnom uzorku, a postojeće kamene ploče deponirat će se za upotrebu prilikom radova na održavanju. Osim opločenja, izvesti rekonstrukcija postojeće infrastrukture vodovodne i plinske mreže, odvodnje oborinskih i sanitarnih voda, kabliranje elektroenergetske mreže, te rekonstrukcija i proširenje javne rasvjete

Vrijednost investicije rekonstrukcije pješačkih i kolno pješačkih površina s izgradnjom oborinske odvodnje, sanitarne odvodnje i vodovodne mreže iznosi oko 1,2 milijuna kuna. Radovi na površini zahvata od oko 335 četvornih metara planiraju se okončati u roku od 135 dana.

– De Villeov uspon središte je događanja brojnih manifestacije tijekom ljetnog perioda te će njegova rekonstrukcija, osim revitalizacije starogradske jezgre, dodatno doprinijeti i ponudi atraktivnih kulturnih događanja u Puli, najavljuju iz Grada Pule.

Uspon će tako doživjet fizičku preobrazbu: nove kamene ploče, vaze, klupe i rukohvat tek je dio od planiranog uređenja, a za vjerovati je da će na tom potezu, jednog od najljepših pulskih uspona na Kaštel, u budućnosti biti otvoreno nekoliko galerijskih prostora. Oživljavanjem De Villeovog uspona i započela je revitalizacija pulskih uspona na Kaštel.

Projekt rekonstrukcije De Ville uspona treba je biti realiziran još prije tri godine, ali je zbog konzervatorskih uvjeta morao biti prolongiran. Tim prije što upravo ovaj uspon vodi prema prelijepo uređenom galerijskom prostoru Sveta srca, a već je i tijekom ljetnih mjeseci posljednjih godina bilo pokušaja njegove revitalizacije organiziranjem raznih predstava i susreta umjetnika, grafitera i ostalih kreativaca. Revitalizacijom uspona želja je Puljane i njihove goste na neki način privući na pulske uspone koji imaju puno toga za ispričati i ponuditi. Naime, želja je šetače koji idu utabanom “stazom slonova”, odnosno Ulicom Sergijevace, privući i na pulske uspone.

Privlačenje ljudi na pulske uspone

Tome će svakako pridonijeti i projekt osvjetljavanja starogradskih uspona suvremenom LED rasvjetom. Iz gradske uprave već ranije su nam naveli da su se konzervatori očitovali o svakom rasvjetnom tijelu, odnosno dozvole izdavali pročelje po pročelje i pojedinačno za svaku fasadu starogradske jezgre na koju bi se trebala montirati rasvjeta. Definirana je svaka mikrolokacija na koju bi se postavila rasvjetna tijela. S druge strane Grad Pula treba za postavljanje led rasvjete poštovati vlasništvo koje je neprikosnoveno i dobiti suglasnost suvlasnika zgrada te se pokušava kroz kontakte to i ostvariti, ali ne ide uvijek lako.

Izgradnja prometnice u Brunjakovoj ulici

Ovog tjedna planira se započeti i s izgradnjom prometnice u dužini od 130 metara s oborinskom odvodnjom, javnom rasvjetom i distribucijskom telekomunikacijskom kanalizacijom (DTK) u Brunjakovoj ulici – ogranak 2. Izvođač radova bit će Cesta d.o.o., odabran kao najpovoljniji ponuditelj u provedenom postupku javne nabave, a vrijednost investicije iznosi oko pola milijuna kuna. Paralelno s radovima položit će se i fekalna kanalizacija, a cjelokupni radovi planiraju se okončati u roku od mjesec i pol dana.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr   )

Odgovori

Pin It on Pinterest