Na predaju ulika za preradu čeka se satima, pa i danima

Berba ulika je na vrhuncu, plodova je puno kao u rijetko kojoj godini pa su i očekivano velike gužve pred uljarama na jugu Istre. Najveća je navala pred vodnjanskim uljarama, poput Agroprodukta i pogona na stanciji San Antonio, gdje smo jučer oko podneva zatekli nekoliko stotina metara dugu kolonu automobila, kombija, traktora, nakrcanih zeleno-crnim plodovima. Na bijelom putu prema San Antonio čeka se strpljivo i po cijeli dan, neki dremuckaju u autima, drugi krate vrijeme uz ćakulu, zajedničku marendu ili križaljku.

Obradi se dvije tone ulika na sat

– Čekamo od 8 sati, a da li ću stići na red danas da mi uzmu ovih pola tone ne znam. Čujem da sve uljare imaju isti problem i svugdje se čeka. Veliki je priliv ulika, sada svi beru i to je to. Još nekako ćemo mi iz Vodnjana, ali tu ima jedan iz Barbana koji tu stoji cili dan, on se ne može vraćati doma ako ga ne prime. Nije dobro ni da masline stoje na suncu, diže im se temperatura, a onda se mijenja i kvaliteta ulja, kaže Mladen Ferlin krateći vrijeme s društvom u koloni.

– Danas smo došli u 6 sati nakon što su nam jučer navečer zaprli sprid nosa, kaže jedan iz grupe. Navodno, kada se prođe kapija i kada se uđe u krug stancije treba barem još tri sata dok se preuzmu ulike. Sugovornici sugeriraju da bi trebalo uvesti dijeljenje brojeva za predaju ulika, drugi kažu da bi stroj trebao raditi cijelu noć da se uhvati povoljan ritam. San Antonio, naime, prestaje primati ulike nakon 17 sati, a melje od 7 ujutro do pola noći.

– Imamo noćnu pauzu jer drugačije ne možemo. Nakon kiša u listopadu, sada svi koriste lijepo vrijeme i svi su navalili. Ovi koji su unutar kapije primimo unutar sedam, osam sati, a za cijeli red vozila na bijelom putu bit će dva dana posla. Poslije se čeka još i 36 sati na primopredaju ulja, kaže vlasnik Marijan Marjanović. Moderni pogon obrađuje dvije tone na sat, a mnoge ovdje privlači i najniža cijena prerade od 1,3 kune po kilogramu.

U red stali u pet sati ujutro

– Iskreno, svaki dan imamo gužve, a danas je to još i jače jer neke uljare ne rade na praznik. Pročulo se da smo dobri, zaključuje Marjanović. Na pitanje koliko je do sada prerađeno odgovara da ne zna napamet, ali da je to negdje tek trećina pobranih i prerađenih maslina pa je za očekivati da se gužve nastave. Neke uljare u okolici primaju masline prema narudžbama, no čeka se danima, što odgovara onima koji su se tek namjerili u maslinike.

– Prekjučer sam stao u red, predao sam ulike jučer u 20 sati i tek sada sam na redu. Količine su dobre, ovo mi je već četvrta tura, a imam za još dvije za donijeti, kaže jedan Vodnjanac čije su ulike upravo ušle u torač. Marija Čabran iz Pule, koja je sa suprugom donijela na preradu ulike iz Krnice, nada se danas na San Antoniju sreći iz trećeg pokušaja.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr   )

Odgovori

Pin It on Pinterest