Hommage maestru Milottiju

Obilnoj kiši i nevremenu unatoč, u petak navečer je u Zajednici Talijana brojna publika popratila koncert u povodu Dana Kulturno-umjetničkog društva „Lino Mariani“ i rođendana nezaboravnog maestra Nella Milottija, koji je vodio taj zbor više od 50 godina.

Premda je Milotti preminuo prije više od pet godina, njegov duh i entuzijazam stalno su prisutni u radu svih sekcija ovoga KUD-a.

Stoga su na repertoaru bile brojne Milottijeve pjesme, kao i narodni napjevi, ali i arije iz poznatih opera. U dvosatnom programu nastupile su sve sekcije „Marianija“, ali i gosti.

Muškim zborom sada, do povratka dirigentice Ileane Perosa Pavletić s porođajnog dopusta ravna Klara Cerin, koja vodi i mandoliniste, Orietta Šverko je dirigentica ženskog zbora, a Franca Moscarda mješovitog. Korepetitor je Branko Okmaca, a on je posebno za tu prigodu, kao hommage Milottiju formirao i komorni orkestar sastavljen od poznatih pulskih glazbenika i glazbenih pedagoga na raznim instrumentima.

Kao solo pjevač predstavio se dugogodišnji zboraš Alessandro Ghersin koji je također zaradio ovacije publike.

Zborovi sami, te zajedno s orkestrom izveli su šaroliki spektar pjesama, a premda nisu imali puno vremena za zajedničko vježbanje, zvučali su vrlo uigrano. Nastupili su i Sofija Cingula, mezzosopran, Georgie Goldin, sopran, te Tomislav Božičević, tenor.

Poznati pulsko-labinski pjesnik, novinar, publicist i pjevač Daniel Načinović napisao je pjesmu za „Lino Mariani“ koju je najprije recitirao, a potom je zbor i izveo tu pjesmu koja je zvučala vrlo nadahnuto i melodiozno.

Koncert je priveden kraju arijom „Va pensiero“ iz Verdijeve opere „Nabucco“, a potom su, potaknuti ovacijama publike, izveli još nekoliko dodataka.

Predsjednica KUD-a „Lino Mariani“ Loretta Godigna, koja godinama ulaže veliki trud u rad ovoga kulturno-umjetničkog društva, dala je posebnu povelju maestru Branku Okmaci za izniman doprinos radu „Marianija“. Kroz program je duhovito vodio Valmer Cusma, a pokrovitelj programa je Grad Pula.

Nazočne je u ime Talijanske unije pozdravila zadužena za kulturne djelatnosti Marianna Jelicich Buić, a koncertu je prisustvovala i Klara Mariani Belić, kći Lina Marianija.

( Izvor:   http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest