Poreč: Otkriveno pet grobova i kostura iz 15. stoljeća

Vrlo vrijedni nalazi – čak pet grobova s isto toliko kostura, od kojih jedan cijeli sačuvan s lubanjom – pronađeni su jučer na metar ispod površine tla, odmah do ulaza u Istarsku sabornicu u porečkoj povijesnoj jezgri tijekom arheoloških istraživanja koje provodi Zavičajni muzej Poreštine. Izuzetni nalazi ali za arheologa i voditelja radova Davora Mundu ipak očekivani, nalaze se uz južni zid kasnoantičke – ranosrednjovjekovne crkve sv. Tome koju su zapravo ovim istraživanjima tražili i koja se nalazi ispod crkve sv. Franje.

Bit će ih još

-Pronađeni grobovi nisu vezani za crkvu sv. Tome koja je postojala od 5. do 13. stoljeća, nego za franjevački period. Pretpostavljam da datiraju iz 14.-15. stoljeća, što je teško sada reći jer uz pokojnike, vjerojatno franjevce, nema drugih nalaza pomoću kojih bismo odmah mogli utvrditi iz kojeg su doba. Sigurno ćemo naći još grobova, jer je bilo uobičajeno da se pokojnici pokapaju uz crkvu. Stoga ćemo na ovom mjestu postaviti još jednu sondu za istraživanje, te još jednu iza crkve, saznajemo od arheologa Zavičajnog muzeja Davora Munde.

Dodao je da su ciljano postavili sondu jer su znali da se crkva sv. Tome tu nalazi. Njen zid treba još istražiti, a nalazi se u osi sa starim urbanim rasterom Poreča iz rimskog perioda, kao što i Eufrazijeva bazilika. Pronađeni grobovi orijentirani su u smjeru istok – zapad. U srednjem vijeku bilo je uobičajeno ljude pokapati oko crkve, a ako su bili imućniji i važniji, onda bi bili pokopani uz oltar.

-Nađeni grobovi i zid jako su važni, jer prije svega potvrđuju da je crkva sv. Tome bila trobrodna. Ranokršćanske crkve imaju razne oblike, nemaju standardne kao one izgrađene kasnije. Nalaze smo pospremili u muzej. Analizirat ćemo kosti i pronađenu keramiku da bismo točno otkrili koliko su stari i pokušat ćemo ih smjestiti u prostor, iznio je Munda. Dodao je da bi kosti mogle pripadati franjevcima, koji su u ono vrijeme bili jako štovani u Poreču, ili običnim građanima koji su uz njih bili vezani.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest