Barban: Održana 8. smotra maslinovih ulja

Jučer je u šatoru na Placi u Barbanu održana jednodnevna 8. smotra maslinovih ulja općine Barban. Posjetitelju su mogli degustirati 29 uzoraka ulja od 20-ak lokalnih maslinara, a bila su ponuđena i vina, sirevi i još mnogo drugih proizvoda. Agronom Edi Družetić, član žirija koji je ocjenjivao ulja, rekao je da je na ukupno 29 uzoraka najprije napravljena kemijska analiza na sadržaj slobodnih masnih kiselina te određivanje peroksidnog broja.

– Rezultat je da svi uzorci zadovoljavaju uvjete da budu u klasi ekstra djevičanskih ulja. Nakon toga je napravljeno senzorijalno vrednovanje prema kojemu svi uzorci ostaju u grupi ekstra djevičanskih ulja. Prema ukupnom zbroju bodova, pet ulja dobiva zlatnu medalju, njih 14 srebrnu, pet brončanu, a još pet uzoraka je bez medalja, ali u klasi ekstra djevičanskog, rekao je Družetić te zaključio da su ti rezultati pokazatelj da su Barbanski maslinari, koji uzgajaju leccino i pendolino, sve napravili na vrijeme, od berbe do prerade.

Najvišu ocjenu dobilo je ulje Ivice Bana, slijedi ono Edija Radole. Treće mjesto dijele Branko Šugar i Nenad Filipović. Zlato je osvojilo još jedno ulje Ivice Bana, ali je plasirano na petom mjestu. Općinski načelnik Denis Kontošić iznio je da su proteklih sedam godina održavanja ove manifestacije promovirali maslinova ulja ovog kraja, a da su ih ove godine odlučili ocijeniti i nagraditi najbolje.

– No, ispalo je da svi imaju ulja vrhunske kvalitete jer su sva ušla u kategoriju ekstra djevičanska. Danas, na području Barbana i Sutivanca imamo 25 do 30 tisuća stabla maslina, naša se proizvodnja mjeri u tonama, a do samo prije nekoliko godina je maslina bilo vrlo malo. Preporod maslinarstva su pokrenuli Općina i Županija koji su maslinarima sufinancirali dvije trećine nabavne cijene maslina, iznio je barbanski načelnik. Najavio je da sada rade na tome da već za iduću godinu dobiju mini uljaru u barbanskoj poduzetničkoj zoni. On je istaknuo kako maslinarstvo ima jako dugu tradiciju u ovom kraju, a to potvrđuje što je Barbanac Petar Stanković prije 200-tinjak godina izumio prešu za ulike i stroj za vaditi koštice iz masline. U šatoru gdje je održana smotra, stručna predavanja su održali Družetić, Franko Raguž iz LAG-a južne Istre i Branko Sladonja, agronom iz Valture govorio je svojoj uljari koja je otvorena ove godine.

Organizatori manifestacije su Općina Barban i njena Turistička zajednica, a Istarska županija pokrovitelj.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest