Zaklada na partnerskom sastanku u Portugalu

Zaklada sudjelovala na međunarodnom partnerskom sastanku u Portugalu, u sklopu projekta „Unexpressed talent“

Od 27.11. do 01.12.2016. godine Zaklada je sudjelovala na međunarodnom partnerskom sastanku u Portugalu, projekta „Unexpressed talent“ odnosno „Neiskazani talent“, financiran kroz program Erasmus+.

Projekt uključuje 9 partnera iz Francuske, Italije, Hrvatske, Slovenije, Španjolske, Portugala i Belgije, koji su udružili snage kako bi analizirali nelagodu mladih i razvili neformalne obrazovne instrumente i modele radi osobnog i socijalnog osnaživanja mladih.

Na sastanku se raspravljalo o alatima koji se pripremaju za rad s mladima na teme socijalne isključenosti i ranom odustajanju od škole, ali i metodologijama testiranja alata koji će se provoditi u srednjim školama od siječnja do ožujka 2016. godine.

Zaklada je predstavila zaključke s održane javne tribine u studenom u Puli, i plan da uključi zainteresirane profesore i udruge koje sudjeluju u području obrazovanja, ali i bilo kojeg segmenta rada sa djecom i mladima, kako bi istu mogli primjenjivati sa svojim korisnicima. Sve je to i potvrđeno prezentiranom studijom koja se kroz ovaj projekt izradila, a koja je pokazala da trenutna razina suradnje između škola, lokalnih zajednica i civilnog sektora u ni jednoj državi nije dovoljna i trebalo bi je snažnije poticati. Detektiralo se da, nastavnicima i djelatnicima u udrugama ili institucijama nisu na raspolaganju zajednički alati kako bi mogli međusobno učinkovito komunicirati i sagledati mogućnosti o načinima za zajedničku intervenciju i prevenciju. Stoga je važno da se instrumenti i alati izrađeni kroz ovaj projekt diseminiraju, da ih koriste nastavnici, studenti, kao i lokalne vlasti i organizacije civilnog društva što će Zaklada poticati u daljnjim fazama projekta.

Za vrijeme partnerskog sastanka predstavljeni su razni primjeri rada s mladima kao i inovativni modeli rada s mladima u školama. Škole i rad sa i u školama prezentirane su na javnom eventu organiziranom od strane lokalnog partnera, Casa Seis-a. Casa Seis je predstavio i konkretan rad sa mladim migrantima sa ciljem njihovog uključivanja u društvo i lokalnu zajednicu, stvarna radionica sa korisnicima u koju su bili uključeni svi partneri a ujedno su posjećeni i prostori u kojima djeluju. Posjećena je i organizacija CIAPA koja također radi sa mladima na inovativan način i vodi tečajeve šivanja, robotike, aeronautike i sl.

Nositelj projekta je organizacija Tandem Plus iz Francuske, uz nju partneri su osim Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i Grad Madrid, Španjolska, CIEP HC iz Belgije, organizacija CasaSeis Portugal, Organizacija Culture et Liberte Francuska, ForCoop Italija, Zaklada Leone Moressa Italija i Ljudska Univerza Nova Gorica Slovenija. Trajanje projekta predviđeno je do 31.03.2017. godine.

Više o projektu moguće je saznati na web stranicama Zaklade www.civilnodrustvo-istra.hr.

Za sve dodatne informacije obratite nam se na e-mail: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr.

Odgovori

Pin It on Pinterest